Categories:

NATO: Ruski raketni sistem 9M729 rizik po sigurnost

Objavljeno / ažurirano:

NATO je formalno optužio Rusiju za kršenje Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz 1987, kojim se Evropa oslobodila nuklearnih raketa postavljenih na kopnu, i u saopćenju podržao optužbe Sjedinjenih Američkih Država da je Rusija kršila sporazum.

“Saveznici su zaključili da je Rusija razvila i na terenu postavila raketni sistem 9M729, čime se krši sporazum INF i predstavlja znatan rizik po euroatlantsku sigurnost”, navodi se u saopćenju izdanom nakon sastanka ministara vanjskih poslova država članica NATO-a.

U njemu stoji da ministri “snažno podržavaju to što je SAD utvrdio da Rusija materijalno krši obaveze preuzete prema sporazumu INF”.

Ultimatum Pompea

Državni sekretar SAD-a Mike Pompeo postavio je Rusiji ultimatum od 60 dana vezano za INF, iznijevši tvrdnje da Rusija “vara” u svojoj kontroli oružja.

Kako je rekao, više ne postoji strateški smisao da SAD bude jedina država koja će poštivati INF, a da će evropske države obavijestiti o svojim sljedećim koracima, prenosi Reuters.

Poručio je da samo Rusija može spasiti INF ako prizna da je kršila sporazum, a potom ga ponovo počne poštivati. U suprotnom, Pompeo je naglasio da će SAD biti primoran početi s izlaskom iz INF-a, koji bi trajao šest mjeseci.

“Domet raketa predstavlja direktnu prijetnju po Evropu”, rekao je Pompeo, misleći na ruske krstareće rakete SSC-8, odnosno raketni sistem 9M729.

Sporazum u Washingtonu

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump rekao je u oktobru da će se Washington povući iz 31 godinu starog sporazuma s Moskvom o nuklearnom oružju, optuživši Rusiju da krši sporazum i zahtijevajući da se u sporazum uključi Kina.

Sporazum o uništenju i zabrani proizvodnje projektila kraćeg i srednjeg dometa (INF) potpisali su 1987. u Washingtonu tadašnji američki predsjednik Ronald Reagan i sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov.

S INF-om je na snagu tada stupila zabrana nuklearnih i konvencionalnih projektila dometa od 500 do 5.500 kilometara, kao i njihovih lansirnih rampi.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Vjernik ne smije biti naivan

0
Ebu Hurejra, radijallahu anhu, prenosi da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, jednom prilikom kazao: "Ne smije vjernik dozvoliti da ga iz jedne rupe...

Preporučeni sadržaj

Sirija: Pobunjenici oslobodili grad ‘Ajjaz u Idlibu

0
Pobunjenički savezi Džebhetu-Watanija (NLF) i Tahriru-Šam (HTS) u masivnoj vojnoj operaciji oslobodili su strateški grad ‘Ajjaz na jugoistoku sirijske pokrajine Idlib. Assadove sektaške milicije također...

Islamske teme