UN označio Izrael odgovornim za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti

Popularno na sajtu

“Namjerna” upotreba teškog naoružanja izraelske vojske u Pojasu Gaze predstavlja “namjeran i direktan napad na civilno stanovništvo”, pokazao je novi izvještaj nezavisne komisije koju podržavaju Ujedinjeni narodi.

Navi Pillay, predsjednica Nezavisne međunarodne istražne komisije za okupiranu palestinsku teritoriju, izjavila je u srijedu da je Izrael počinio zločine protiv čovječnosti, prisilno izgladnjivanje, istrebljenje, ubistva te nehumano i okrutno postupanje prema Palestincima. Također je optužila palestinske grupe za ratne zločine.

Dok je predstavljala izvještaj Vijeću UN-a za ljudska prava, Pillay je rekla da je izraelska vojska koja djeluje u Gazi “prisilno prebacila gotovo cijelo stanovništvo u mali ograđeni prostor koji je nesiguran i nenastanjiv” i koristila teško oružje u gusto naseljenim područjima u “namjernom i direktnom napadu na civilno stanovništvo”.

Pillay je rekla da je komisija zaključila da su specifični oblici seksualnog nasilja i nasilja zasnovanog na spolu dio operativnih postupaka izraelskih snaga.

Izgubljeni životi

“Iako su izraelski dužnosnici više puta izjavili da njihove operacije u Gazi imaju za cilj uništiti Hamas i osloboditi taoce, ipak niti jedan od ovih ciljeva nije u velikoj mjeri postignut a sve nauštrb hiljada života”, rekla je.

“Otkrili smo da su izraelske snage počinile seksualno nasilje i nasilje zasnovano na spolu s namjerom da ponize i dodatno potčine palestinsku zajednicu. Palestinske žene bile su meta i podvrgnute seksualnom nasilju i uznemiravanju na internetu i lično.”

“Muškarci i dječaci doživjeli su specifične radnje progona, uključujući seksualno nasilje i nasilje zasnovano na spolu koje predstavlja mučenje i nečovječno i okrutno postupanje.”

Pillay je također istaknula da svakodnevni napadi u Gazi ne smiju skrenuti pažnju sa paralelnog vala nasilja na okupiranoj Zapadnoj obali, a visoki predstavnik UN-a za ljudska prava Volker Turk je u utorak rekao da se tamo situacija “dramatično pogoršava”.

Izraelske snage ili tamošnji doseljenici ubili su na Zapadnoj obali više Palestinaca od početka sadašnjeg rata koji je počeo u oktobru nego u bilo kojem drugom zabilježenom periodu, rekla je Pillay Vijeću.

Zločini palestinskih grupa

Pillay je rekla da su Hamas i druge palestinske oružane grupe također počinile širok obim ratnih zločina 7. oktobra tokom svojih napada na južni Izrael.

Navela ih je kao: namjerno usmjeravanje napada na civile, ubistvo ili namjerno ubijanje, mučenje, seksualno nasilje, nečovječno ili okrutno postupanje i uzimanje talaca.

Komisija je, rekla je, “identificirala obrasce koji ukazuju na seksualno nasilje i zaključilo da oni nisu bili izolirani, već da su počinjeni na slične načine na sličnim lokacijama, prvenstveno protiv izraelskih žena”. U izvještaju komisije se navodi da se izvještaji o silovanju ne mogu nezavisno provjeriti.

Upozorila je da “iskorištavanje seksualnog nasilja u sukobu od svih strana za političku propagandu riskira odvraćanje pažnje od iskustva i od potreba preživjelih, kao i raspirivanje dugotrajnih neprijateljstava”.

U izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra ubijeno je više od 37.000 ljudi, od čega 40 posto djece, prema podacima Ministarstva zdravstva Gaze. U napadima 7. oktobra u Izraelu ubijeno je 1.139 ljudi.

Izvor: Al Jazeera

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz