Izraelska vojska uništila hiljadu džamija i ubila više od 100 misionara

Popularno na sajtu

Ministarstvo za vakuf i vjerska pitanja u Gazi objavilo je da je od 7. oktobra prošle godine, izraelska vojska uništila hiljadu džamija i desetine grobalja u Pojasu Gaze, a da je više od 100 misionara ubijeno.

Ministarstvo je u saopćenju navelo da je broj potpuno ili djelimično uništenih džamija dostigao 1.000 od njih ukupno 1.200, uključujući i drevne džamije, za koje je potrebna rekonstrukcija po cijeni koja se procjenjuje na oko 500 miliona dolara.

Fotografija uništene džamije Al-Salam (Al Jazeera)
Fotografija uništene džamije Al-Salam (Al Jazeera)

Ministarstvo je dodalo da su operacije atentata koje izvode izraelske snage rezultirale nasilnom smrću više od 100 misionara, uključujući vjerske učenjake, propovjednike, imame, mujezine i one koji podučavaju Kur'anu.

Cionističke okupacione snage nastavljaju da uništavaju desetine grobalja i ekshumiraju grobnice, prekoračujući granice čovječnosti i međunarodne zakone, navodi se u saopćenju.

Ministarstvo je izvijestilo da su grobnice u provincijama Gaze potpuno popunjene, što je dovelo do nedostatka prostora za sahranjivanje mrtvih, te su primorani da ubijene sahranjuju na javnim mjestima kao što su trotoari, unutar kuća, pijaca, škola i bolničkih dvorišta.

Saopćeno je da je cionistička okupacija, kao dio svoje vjerske kampanje, uništila Grčku pravoslavnu crkvu, nekoliko administrativnih objekata, sjedišta komisije za zekat, škole u kojima se uči Kur'an i sjedište Banke vakufa.

Okupacija je uništila i džamiju šeika Zajeda u gradu Gazi u centralnom Pojasu (Anadolija)
Okupacija je uništila i džamiju šeika Zajeda u gradu Gazi u centralnom Pojasu (Anadolija)

Izrael od 7. oktobra 2023. godine vodi razorni rat u Gazi, koji je rezultirao smrću više od 25.000 Palestinaca i ranjavanjem najmanje 62.000 osoba, većinom djece i žena.

Ovaj rat je također izazvao raseljavanje oko 1,9 miliona ljudi, ili više od 85 posto stanovništva, usljed masovnog uništavanja domova i infrastrukture, prema palestinskim i međunarodnim izvještajima.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz