Izraelski ministar ponovio poziv na napad na Gazu nuklearnom bombom

Popularno na sajtu

Izraelski desničarski ministar naslijeđa Amichai Eliyahu u srijedu je ponovio poziv na napad na Pojas Gaze nuklearnom bombom, javlja Anadolu.

“Čak i u Hagu znaju moju poziciju”, citirale su novine “The Times of Israel” riječi Eliyahua tokom posjete gradu Hebronu na Zapadnoj obali, u vezi s njegovim prethodnim pozivom na upotrebu nuklearnog oružja u Pojasu Gaze.

U novembru je Eliyahu rekao da je i bacanje nuklearne bombe na Pojas Gaze moguća opcija.

Ministar sa ekstremističkom retoriku protiv Palestinaca, pozvao je i na ohrabrivanje stanovništva Gaze da migrira iz enklave.

Južnoafrička Republika je 29. decembra podnijela tužbu za genocid Međunarodnom sudu pravde (ICJ) protiv Izraela, a južnoafrički pravni tim uključio je Eliyahuove izjave o Pojasu Gaze u spis predočen sudu.

Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra, u kojoj je ubijeno više od 25.700 i ranjeno 63.740 Palestinaca. Oko 1.200 Izraelaca ubijeno je u napadu Hamasa.

Prema podacima Ujedinjenih nacija zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Gaze interno raseljeno i suočeno sa akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.

(AA)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz