Video: Assadove snage zauzele strateški grad u provinciji Idlib

335
Ofanziva na Ebu Zuhur
Nakon današnjih osvajanja, šiitski režim je na samo 17km od strateške baze Ebu Zuhur

Sirijska vojska danas je preuzela kontrolu nad strateški važnim gradom u sjeverozapadnoj provinciji Idlib, u daljem napredovanju ka oslobođenju te teritorije od pobunjenika, prenijela je sirijska televizija.

Prema medijskim navodima, sirijske snage su ušle u grad Sinjar, dok je opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, saopćila da je ponovo prohodan put vladinim snagama prema bazi Abu Zuhur, koja je još u rukama pobunjenika.

Sirijska vojska uz podršku Rusije krenula je 25. decembra u ofanzivu za preuzimanje Idliba, koji su držali pobunjenici i sirijski ogranak Al-Kaide, grupa Tahriruš-Šam.

Idlib je jedna od četiri “zone bez konflikta” u Siriji, formirane sporazumom između Rusije, Irana i Turske. U toj provinciji živi oko 2,5 miliona ljudi.

U ratu u Siriji je od 2011. godine poginulo više od 340.000 ljudi, a milioni su u izbeglištvu u zemlji i inostranstvu.

Napad na štab opozicione frakcije

Reporter Al Jazeere Edhem Ebul-Husam javlja da su Vladine snage u žestokim borbama zauzele važno uporište opozicije na istoku te pokrajine.

“Sinjar se smatrao glavnim uporištem opozicijskih snaga u ruralnom području na istoku pokrajine Idlib. Općina ima više od 30.000 stanovnika. Administrativno pripada gradu Mearret Al-Nu'manu. Opozicija navodi da su Assadove snage i njima lojalne milicije, uz podršku sirijske i ruske avijacije, danas uspjele zauzeti taj grad opkolivši mu s više strana. Jutros su počeli napredovati s jugozapadne strane i zauzeli naselje Hijaara, a s jugoistoka su zauzeli naselja Sraa i Surej'a. S južne strane su osvojili Um al-Halahil. To se desilo u poslijepodnevnim satima. Imali su veliku zračnu podršku. Opozicija tvrdi da su ruski i sirijski avioni izveli više od 120 udara. Meta je bilo više od 13 naselja“, javio je Ebul-Husam

U međuvremenu, najmanje 18 osoba je poginulo, a desetine su povrijeđene u eksploziji koja se dogodila danas u Idlibu, saopćila je sirijska Opservatorija za ljudska prava, britanska organizacija sa sedištem u Coventryu.

Meta napada bilo je sjedište štaba opozicione frakcije Edžnaduš-Šam u tom gradu.

Kako se navodi, među žrtvama ima i civila, a još nije jasno zbog čega je meta napada bio baš taj štab.

Izvor: Al Jazeera i agencije