Video: Assadove snage zauzele strateški grad u provinciji Idlib

Popularno na sajtu

Sirijska vojska danas je preuzela kontrolu nad strateški važnim gradom u sjeverozapadnoj provinciji Idlib, u daljem napredovanju ka oslobođenju te teritorije od pobunjenika, prenijela je sirijska televizija.

Prema medijskim navodima, sirijske snage su ušle u grad Sinjar, dok je opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, saopćila da je ponovo prohodan put vladinim snagama prema bazi Abu Zuhur, koja je još u rukama pobunjenika.

Sirijska vojska uz podršku Rusije krenula je 25. decembra u ofanzivu za preuzimanje Idliba, koji su držali pobunjenici i sirijski ogranak Al-Kaide, grupa Tahriruš-Šam.

Idlib je jedna od četiri “zone bez konflikta” u Siriji, formirane sporazumom između Rusije, Irana i Turske. U toj provinciji živi oko 2,5 miliona ljudi.

U ratu u Siriji je od 2011. godine poginulo više od 340.000 ljudi, a milioni su u izbeglištvu u zemlji i inostranstvu.

Napad na štab opozicione frakcije

Reporter Al Jazeere Edhem Ebul-Husam javlja da su Vladine snage u žestokim borbama zauzele važno uporište opozicije na istoku te pokrajine.

“Sinjar se smatrao glavnim uporištem opozicijskih snaga u ruralnom području na istoku pokrajine Idlib. Općina ima više od 30.000 stanovnika. Administrativno pripada gradu Mearret Al-Nu'manu. Opozicija navodi da su Assadove snage i njima lojalne milicije, uz podršku sirijske i ruske avijacije, danas uspjele zauzeti taj grad opkolivši mu s više strana. Jutros su počeli napredovati s jugozapadne strane i zauzeli naselje Hijaara, a s jugoistoka su zauzeli naselja Sraa i Surej'a. S južne strane su osvojili Um al-Halahil. To se desilo u poslijepodnevnim satima. Imali su veliku zračnu podršku. Opozicija tvrdi da su ruski i sirijski avioni izveli više od 120 udara. Meta je bilo više od 13 naselja“, javio je Ebul-Husam

U međuvremenu, najmanje 18 osoba je poginulo, a desetine su povrijeđene u eksploziji koja se dogodila danas u Idlibu, saopćila je sirijska Opservatorija za ljudska prava, britanska organizacija sa sedištem u Coventryu.

Meta napada bilo je sjedište štaba opozicione frakcije Edžnaduš-Šam u tom gradu.

Kako se navodi, među žrtvama ima i civila, a još nije jasno zbog čega je meta napada bio baš taj štab.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

%d bloggers like this: