Front u Hami i Idlibu: Šiitsko-režimske snage napreduju, IDIŠ ponovo aktivirao napade na mudžahide, egzodus civila

Popularno na sajtu

Situacija na frontu u Hami i Idlibu je poražavajuća po muslimane Sirije: režim iz dana u dan zauzima nova područja, dok mnoge pobunjeničke skupine kukavički ostavljaju džihadski pokret Hejjetu Tahriruš-Šam (HTŠ) da se bukvalno sam, uz slabu pomoć pojedinih FSA skupina, suprotstavi moćnoj šiitskoj armadi podržanoj ruskom avijacijom i snažnom režimskom artiljerijom.

Izuzetno je zabrinjavajuće je da pobunjeničke skupine sa islamskim predznakom poput moćnog Ahraruš-Šama, koji broji oko 30 000 boraca, ne čine bukvalno ništa da se odupru šiitskoj ofanzivi na stratešku vojnu bazu Ebu Zuhur u Idlibu.

Mnogi muslimani Hame i Idliba, pogotovo borci na prvim linijama fronta, ovo ne vide drugačije osim kao izdaju diktiranu iz Rijada, a za račun Amerike i Izraela, što opet, ide u korist i šiijama, Rusiji i opakom režimu.

S druge strane, lešinari Bagdadijeve propale države (IDIŠ, ISIL) koriste zlatnu priliku te iznova aktiviraju front protiv HTŠ-a u Hami zauzimajući nova podrućja od HTŠ-a, i još jednom i najglupljem čovjeku dokazuju svoju haridžijsku akidu i, nakon što im je Allah propisao poraz od najgorih stvorenja na Bliskom istoku – šijitskih mušrika i kurdskih komunista, svoju misiju završavaju tamo gdje su je i počeli – borbom protiv mudžahida i muslimana, direktno pomažući najgore mušrike na svijetu protiv muslimana i mudžahida. Naravno, IDIŠ u Hami graniči sa šiitskim i režimskim snagama, sa kojima nije u sukobu, već svoje snage usmjerava upravo tamo gdje želi Iran – prema sunijama, mudžahidima!

Čini se da Ahraruš-Šam i druge skupina sa islamskim predznakom sprovode plan Rijada (čitaj: Izraela) da ostave na cjedilu Tahriruš-Šam prepuštajući ga da se sam odupire moćnoj šiitsko-ruskoj armadi i IDIŠ-u. Na taj način bi Tahriru Šam značajno oslabio te prestao biti faktor “u igri”, čime bi se otvorila vrata demokratskim procesima u Idlibu i primirju koje se planira, a koje će implementirati svačije, samo ne interese sirijskog naroda.

Međutim, sprovođenje ovog plana može i te kako diskreditirati Ahraruš-Šam u očima muslimana Sirije, što može potaknuti njegove borce da preispitaju svoje učešće u ovoj grupi, koja polako postaje jednim od najvećih razočarenja u Siriji.

Sunitsko stanovništvo na istoku Idliba se u teškim vremenskim uslovima masovno iseljava prema ostatku slobodnih teritorija u Idlibu. Štaviše, na istoku Idliba se pojavio i sigurnosni vakuum, jer Tahriruš-Šam nije više u stanju da sam pokriva kompletan front protiv šiija i IDIŠ-a, usljed čega se stanovnici sami organizuju.

Period koji dolazi postaje najkritičniji od početka sunitske pobune protiv šiitskog režima u Damasku, jer bi pad vojne baze Ebu Zuhur i nakon toga vrlo izvjestan pad grada Idliba praktično značio kraj pobune i pobjedu šiitske dominacije u Siriji.

(Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz