Categories:

Trump: Postavili smo našeg čovjeka za saudijskog prijestolonasljednika

Objavljeno / ažurirano:

Američki predsjednik Donald Trump preuzeo je zasluge za političke poteze koji su doveli do imenovanja Mohammeda bin Salmana za saudijskog princa prijestolonasljednika prošle godine, navodi se u kontroverznoj knjizi Fire and Fury: Inside the Trump White House (Vatra i bijes: unutar Trumpove Bijele kuće).

U knjizi Micheala Wolffa, čiju su objavu pokušali spriječiti Trumpovi advokati, navode se i bliski odnosi američkog predsjednika sa Saudijskom Arabijom.

“Postavili smo našeg čovjeka na vrh”, navodno je rekao Trump prijateljima, piše u knjizi, nakon što je saudijski kralj Salman uklonio svog nećaka Mohammeda bin Nayefa sa mjesta prvog nasljednika prijestolja i zamijenio ga za Mohammeda bin Salmana u junu 2017. godine.

‘Lobirao je za moćnog čovjeka’

Trump je u petak naveo da je Wolffova knjiga puna laži.

Američki predsjednik posjetio je Rijad u maju 2017. godine, na početku svoje prve inostrane turneje od ulaska u Bijelu kuću, a Mohammeda bin Salmana primio je u Washingtonu dva mjeseca ranije.

Mohammed Cherkaoui, profesor na Univerzitetu “George Mason”, rekao je za Al Jazeeru da su Wolffovi navodi u knjizi “dobro istraženi”.

“Knjiga se bazira na brojnim intervjuima s ljudima unutar Bijele kuće i oko Trumpa”, rekao je on.

“Donekle objašnjava kako je Trump uspio utjecati na odluke kralja Salmana… i to ide do perioda kada je Mohammed bin Salman posjetio SAD u martu i samita u Rijadu na kojem je Trump učestvovao u maju, kada je očigledno lobirao za moćnog čovjeka”, dodao je Cherkaoui.

Američki predsjednik je otvoreno podržavao saudijskog princa prijestolonasljednika u proteklim mjesecima, hvaleći ga nakon smjene i hapšenja mnogih saudijskih ministara, biznismena i prinčeva, u sklopu navodne antikorupcijske kampanje.

‘On se želi baviti pojedincima’

“Imam veliko povjerenje u kralja Salmana i princa prijestolonasljednika Saudijske Arabije, oni tačno znaju šta rade”, napisao je Trump na Twitteru dva dana nakon toga.

Cherkaoui objašnjava da je Trumpova podrška princu odraz njegove “političke filozofije”.

“On se želi baviti pojedincima, ne institucijama i vladama, to je jedan-na-jedan.”

“Trump je u Mohammedu bin Salmanu vidio nekoga ko ima pravi utjecaj i nekoga ko će staviti saudijsko-američke odnose u višu dimenziju – i na ekonomski, i na strateški način – i pomoći u borbi protiv terorizma, što je postala nova valuta ‘trampizma'”, rekao je Cherkaoui.

Izvor: Al Jazeera

NOVO NA SAJTU

State Department: Rusija širi online dezinformacije o korona virusu

0
Rusija koristi dobro razvijenu online operaciju koja uključuje jedan broj internetskih stranica putem kojih djeluje da izazove konfuziju u vezi korona virusa šireći teorije zavjere...

Preporučeni sadržaj

Egipat odobrio slanje vojske u Libiju, moguć direktni okršaj s turskom...

0
Parlament Egipta odobrio je razmještanje trupa izvan države nakon što je predsjednik ove države Abdel Fattah el-Sisi prijetio vojnom akcijom protiv vojnih snaga u susjednoj Libiji koje imaju podršku Turske, prenosi Al Jazeera English pozivajući se na agencije.

Islamske teme