Nekoliko ramazanskih savjeta

Popularno na sajtu

Ramazan je mjesec u kojem se nagrada za dobra djela umnogostručuje, vrata Džehennema su zatvorena, vrata Dženneta su otvorena i šejtani su stavljeni u okove. Ovi faktori nas bez sumnje ohrabruju da povećamo naša dobra djela, ibadet, takvaluk (bogobojaznost), i iman (vjerovanje i djela), i ovo su razlozi zašto je Allah, slava Njemu Uzvišenom, naredio vjernicima da poste u ovom blagoslovljenom mjesecu.

Kaže Uzvišeni u Svojoj knjizi: “O vjernici propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se bili bogobojazni.” (Prijevod značenja, El-Bekare, 183)

Oni koji poste kako bi “iskusili ono kroz šta prolaze siromašni ljudi” ili “da predoče sebi kako je kada nemaš hrane i vode”, poste zbog pogrešnih razloga. Post nije samo sustezanje od hrane i pića u toku dana, nego on za sobom povlači ostavljanje želja, navika, običaja i nepokornosti kako bi postali u potpunosti pokorni Svemogućem Allahu, subhanehu we te'ala, a takav bi vjernik uvijek trebao da bude.

Dakle, obrati pažnju da ne protraćiš ovaj mjesec, jer ne znaš da li ćeš doživjeti drugi. Ako si od onih koji slušaju muziku, puše cigarete, gledaju haram filmove, jedu ošamućeno1 tj. haram meso, daju prednost razumu nad jasnim tekstovima hadisa, ili su zauzeti dunjalukom a nemarni su prema obavezama i uspostavi Allahove vjere, onda je ovo prava prilika da se povratiš od gore navedenih stvari i počneš izvršavati svoje obaveze.

Ovi kratki savjeti su u cilju podsjećanja nas i muslimanskog ummeta da iskoristimo maksimum iz Ramazana:

1. Prvo izvrši svoje obaveze (farzove)

Pogrešno je da se muslimani, koji su nedavno počeli sa praktikovanjem vjere, koncentrišu na izvršavanje mustehaba (preporučenih djela) ili nafila (dobrovoljnih djela). Razlog zašto ovo kažemo je taj što smo vidjeli mnogo mladih muslimana koji ulažu velike napore da klanjaju teravih namaz (jer im je rečeno od strane novotara da je njihov post nepotpun ako ne klanjanju teravih namaz), a pritom propuštaju da klanjaju 5 obaveznih namaza u toku dana. Naš savjet muslimanima je da ako ne mogu da izvrše i obavezna i preporučena djela, neka se koncentrišu na obavezna. Vadžib (obavezna) djela imaju prednost nad mustehabima (preporučenim djelima) i nafilama (dobrovoljnim djelima).

2. Hrani se halalom

Ako namjeravaš da prekineš post u nekoj od džamija u zapadnim zemljama, provjeri da li je hrana halal. To stoga što pravilo da je hrana u osnovi dozvoljena se razlikuje onda kada muslimani žive na Zapadu među nevjernicima od onoga kada žive u zemljama gdje preovladavaju muslimani. U zemljama gdje su muslimani većina, meso je „neošamućeno“ (tj. zaklano je po šerijatskim propisima), dok je na Zapadu većina mesa „ošamućeno“ (nije zaklano po šerijatskim propisima), stoga je osnovno pravilo da moraš prvo provjeriti, jer mnogi muslimani jedu „ošamućeno“ meso i smatraju ga dozvoljenim.

3. Nemoj pozivati kafire (nevjernike) na iftar

Iftar (obrok kojim se prekida post) je počast (privilegija i čast) samo za muslimana. Stoga, on ne treba da se dijeli sa kafirima (nemuslimanima). Nemoj da prikrivaš svoju ljubav i privrženost prema kafirima tako što češ ih pozvati na iftar a sve pod izgovorom “činjenja da'we[1]” (pozivanja njih u islam). Ako želiš da im činiš da'wu pozovi ih na neki drugi obrok, a ne na iftar.

Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, i njegovi ashabi (drugovi) nikada nisu pozivali kafire na iftar, stoga nije dozvoljeno da se to radi.

4. Čini puno dovu

Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, nas je obavjestio da se Allah odaziva na naše dove i molitve u namazu u mjesecu ramazanu. Stoga, zamoli Allaha, subhanehu we te'ala, da ti podari uputu i čvrst iman. Također, nemoj zaboraviti svoju braću muslimane i sestre muslimanke koji su u zatvorima i koje muče Allahovi neprijatelji. Moli Allaha, subhanehu we te'ala, da podari islamskom ummetu pobjedu nad nevjernicima i da pomogne mudžahidima ma gdje god da se nalaze.

5. Ustaj na sehur

Daj sve od sebe da ustaneš na sehur2. Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, nas je obavijestio da je obrok prije zore ono što razlikuje naš post od posta nemuslimana.

6. Ignoriši provokacije

U ovom mubarek mjesecu šejtanovi sljedbenici mogu pokušati da te iz svoje zlobe i zavisti isprovociraju kako bi ti pokvarili ljepotu i ugođaj posta. Ne daj se isprovocirati i jednostavno ignorši njihova „bockanja“ i uznemiravanja. Traži od Allaha utočište od prokletog šejtana i šejtanovih sljedbenika.

Izvor: Izharudeen.com

Obrada: Put vjernika1 Ošamućeno meso – ovdje se misli na meso koje kršćani ne zakolju prerežući vratne žile kako bi iz životinje istekla krv koja u Šerijatu ima tretman nečisti. Poznato je da u zapadnim zemljama gdje vladaju kafiri i kafirski zakoni demokratije životinja bude omamljena tj. ošamućena prije nego se zakolje, što nije ispravno klanje koje nalaže Šerijat i takvo meso nije dozvoljeno jesti.

[1] Dawa (dava, da'wa) – pozivanje u islam, misionarstvo

2 Sehur – obrok prije pojave zore

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz