Neposlušnost roditeljima

Objavljeno / ažurirano:

Neposlušnost roditeljima ubraja se u velike grijehe u islamu. U jezičkom znacenju neposlušnost je suprotna poslušnosti i zahvalnosti. Poslanik sallallahu alejhi we sellem posebno je zabranio neposlušnost majci. Ovaj grijeh je po svojoj veličini odmah iza nevjerovanja (širka) i njegov počinilac zaslužuje kaznu i u životu na ovom svijetu i nakon smrti.

Na Ahiretu, loša djela (grijesi) ako prevagnu dobra, vode čovjeka u Džehennem. Neposlušnost roditeljima poricanje je svega dobrog što su roditelji učinili za dijete. Neposlušnost je dakle nepriznavanje nečega dobronamjernog i lijepog. Neposlušnost je dakle dokaz gluposti i neznanja. To je nisko stanje morala u kojem se dokazuje omalovažavanje roditeljske brige i odgoja.

Roditeljsko pravo je ogromno i ima značajno mjesto u društvu. Biti poslušan roditeljima jedno je od najljepših djela koja priblizavaju čovjeka Stvoritelju i Njemu su najdraža. Poslušnost roditeljima je odlika svih poslanika alejhimusselam i onih ljudi koji su ispravni. Ona je razlog dugog života, uspjeha u zaradi, utjeha u nevolji, ispunjenju zelja u dovama, rahatluku i smirenosti u životu. Sve je to plod poslušnosti djece roditeljima svojim i dokaz ispravnosti, istinitosti imana, velikodušnosti, odanosti i poštenja.

Zato je Allah dželleša'nuhu više puta spomenuo roditelje u Kur'anu i naredio djeci poslušnost i odanost njima, te je zabranio neposlušnost roditeljima i uskraćivanje njihovih prava. Uzvišeni Allah naredio je dobročinstvo prema roditeljima odmah nakon naredbe obožavanja Njega.

“Allaha obožavajte i nikoga Njemu ravnim ne smatrajte! A roditeljima dobročinstvo činite!” (En-Nisa’, 36)

“Dođite da vam kažem šta vam Gospodar vaš propisuje: Da Mu ništa ne pridružujete, da roditeljima dobro činite.” (El-En'am, 151)

“Gospodar tvoj zapovijeda da se samo Njemu klanjate i da dobročinstvo roditeljima činite. Kad jedno od njih dvoje ili oboje kod tebe starost dožive, ne reci im ni ‘uf’ – i ne podvikni na njih i obraćaj im se riječima punim poštovanja.

Budi prema njima pažljiv i ponizan i reci: ‘Gospodaru moj, smiluj im se, kao što su i oni mene, kad sam bio dijete, njegovali!” (El-Isra’, 23, 24)

Iz knjige Neposlušnost roditeljima

Autor: Muhammed ibn Ibrahim el-Hammed

Novo na sajtu

video

Preminuo bivši predsjednik Egipta Muhamed Mursi

Bivši predsjednik Egipta Muhamed Mursi preminuo je nakon što se pojavio na sudu, objavili su državni mediji. Državna televizija izvijestila je da je Mursiju pozlilo nakon...

Preporučeni sadržaj

Kuran

Najlakša metoda učenja Kur'ana?

02Zahvala pripada samo Allahu, subhanehu ve teala, neka je salavat i selam na našeg Poslanika, salalahu alejhi ve selem, njegovu porodicu i sve njegove...

Islamske teme