Neposlušnost roditeljima

Popularno na sajtu

Neposlušnost roditeljima ubraja se u velike grijehe u islamu. U jezičkom znacenju neposlušnost je suprotna poslušnosti i zahvalnosti. Poslanik sallallahu alejhi we sellem posebno je zabranio neposlušnost majci. Ovaj grijeh je po svojoj veličini odmah iza nevjerovanja (širka) i njegov počinilac zaslužuje kaznu i u životu na ovom svijetu i nakon smrti.

Na Ahiretu, loša djela (grijesi) ako prevagnu dobra, vode čovjeka u Džehennem. Neposlušnost roditeljima poricanje je svega dobrog što su roditelji učinili za dijete. Neposlušnost je dakle nepriznavanje nečega dobronamjernog i lijepog. Neposlušnost je dakle dokaz gluposti i neznanja. To je nisko stanje morala u kojem se dokazuje omalovažavanje roditeljske brige i odgoja.

Roditeljsko pravo je ogromno i ima značajno mjesto u društvu. Biti poslušan roditeljima jedno je od najljepših djela koja priblizavaju čovjeka Stvoritelju i Njemu su najdraža. Poslušnost roditeljima je odlika svih poslanika alejhimusselam i onih ljudi koji su ispravni. Ona je razlog dugog života, uspjeha u zaradi, utjeha u nevolji, ispunjenju zelja u dovama, rahatluku i smirenosti u životu. Sve je to plod poslušnosti djece roditeljima svojim i dokaz ispravnosti, istinitosti imana, velikodušnosti, odanosti i poštenja.

Zato je Allah dželleša'nuhu više puta spomenuo roditelje u Kur'anu i naredio djeci poslušnost i odanost njima, te je zabranio neposlušnost roditeljima i uskraćivanje njihovih prava. Uzvišeni Allah naredio je dobročinstvo prema roditeljima odmah nakon naredbe obožavanja Njega.

“Allaha obožavajte i nikoga Njemu ravnim ne smatrajte! A roditeljima dobročinstvo činite!” (En-Nisa’, 36)

“Dođite da vam kažem šta vam Gospodar vaš propisuje: Da Mu ništa ne pridružujete, da roditeljima dobro činite.” (El-En'am, 151)

“Gospodar tvoj zapovijeda da se samo Njemu klanjate i da dobročinstvo roditeljima činite. Kad jedno od njih dvoje ili oboje kod tebe starost dožive, ne reci im ni ‘uf’ – i ne podvikni na njih i obraćaj im se riječima punim poštovanja.

Budi prema njima pažljiv i ponizan i reci: ‘Gospodaru moj, smiluj im se, kao što su i oni mene, kad sam bio dijete, njegovali!” (El-Isra’, 23, 24)

Iz knjige Neposlušnost roditeljima

Autor: Muhammed ibn Ibrahim el-Hammed

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz