MODERNE HARIDŽIJE (NEKOLIKO KORISNIH SAVJETA)

Popularno na sajtu

Današnje haridžije se prepoznaju po nekoliko svojih karakteristika:

Oni proglašavaju ljude nevjernicima zbog svojih grešaka, maloumnosti, šubhi… Zbog stvari koje nisu sigurne i potvrđene… Nekad čak i zbog stvari koje nisu realne i koje uistinu i ne postoje!

Za njih je dovoljno da im neko kaže kako je za nekoga rečeno ovo ili ono, da oni zatim tu osobu izvedu iz islama.

Oni ne poznaju pravilo umanjivanja grešaka muslimana, kao što ne uzimaju u obzir dobra djela tog insana. Uopšte ne razmatraju nijjet kod određenih postupaka koji nisu jasni. Niti uzimaju u obzir pronalaženje opravdanja poznatim imamima i vođama muslimana kako to kaže imam Ibn Tejmijje!

Oni ne pravdaju neznanjem, kao ni pogrešnim tumačenjem, kao i nemogućnošću osobe da se udalji od tog djela!

Njima manjka pravde i pravednog sagledavanja stanja. Oni će te protekfiriti zbog neslaganja sa njima i zbog malih stvari… Proglasiće te najvećim tiraninom i stanovnikom vatre.

Neznalice su u pitanjima vjere. Ajete koji su objavljeni povodom predvodnika nevjerstva i nepravde oni spuštaju na vjernike, na muwehide! Često spominju citate učenjaka i njihove knjige, ali ih ne stavljaju na njihovo pravo mjesto. Zato neki zavedeni mladići misle da su oni učeni. A oni, u stvari, riječima učenjaka pravdaju svoje pretjerivanje i neispravne stavove spram drugih ljudi. Ako pažljivije pogledate i pregledate citate tih učenjaka, uvidjećete da su oni protiv njih a ne za njih, ili u najmanju ruku nisu u korist onome u šta oni vjeruju!

Oni gaje duboku mržnju protiv muslimana muwehida a sve pod izgovorom oživljavanja akide ljubavi i mržnje u ime Allaha kako oni tvrde! Kada bi se za njih reklo da oživljavaju akidu mržnje i neprijateljstva a ne akidu prijateljstva i neprijateljstva, to bi bilo tačnije i ispravnije!

Oni pokušavaju da poreknu i negiraju tvdnju da oni proglašavaju ljude nevjernicima zbog velikih grijeha, kako bi time odagnali od sebe epitet strogosti i pretjerivanja. Međutim, oni u stvari proglašavaju ljude nevjernicima i bez ikakvog počinjenog grijeha kao što smo već kazali, čime su postali gori od haridžija i otišli su mnogo dalje od njih (protekfirili su mudžahide na Allahovom putu, kao i vođe džihada, što ih čini gorim od murdžija i drugih zabludjelih frakcija koji mudžahide proglašavaju tekfirovcima, haridžijama i teroristima, op.pV)!

Oni se prepoznaju po samodopadanju i oholjenjem nad Allahovim robovima, oni nemaju poštovanja prema starijima, niti se na njih ugledaju. Kod njih su stari i djeca isti.

Ovakve su današnje haridžije. Zato, budi oprezan! Upozoravaj ljude na njih. Pazi se da ne budes od njih, a da to i ne znaš!

Šejh Ebu Basir et-Tartusi

Izvor: www.teuhid.net

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz