Afganistan: Vođa jedne od ključnih frakcija spreman da prihvati uvjete talibana

Objavljeno / ažurirano:

Veteran sovjetsko-afganistanskog rata i vođa vojno-političke frakcije Hizbul-islam, Gulbuddin Hikmatyar, potvrdio je kako su on i njegova frakcija kao komponenta afganistanske vlade spremni prihvatiti uvjete koje traže talibani, što bi moglo snažno uzdrmati ionako slabu vladu u Kabulu.

Hikmatyar je prije 7 dana na konferenciji za novinare izjavio “borba talibana je sveta džihadska borba”, čime je nagovijestio promjenu političkog kursa.

Bitno je napomenuti da su ga talibani protjerali i ugasili njegovu frakciju sredinom 90-tih kada su preuzeli vlast. Radi se o vrlo neodlučnoj osobi koju bi talibani mogli iskoristiti za rušenje vlade iznutra.

Hikmatyar se prvo, nakon pada talibana 2001.godine, borio zajedno s njima protiv američkih i koalicijskih snaga, da bi 2016. godine posustao i napravio sporazum s vladom u Kabulu. Sporazumom je dobio udio u vlasti a SAD su ga skinule s svoje terorističke liste.

Od pridruženja vladi talibani ciljaju njegovu frakciju te su je protjerali iz više oblasti.

Izvor: Ummet Press

NOVO NA SAJTU

Video: Izraelske snage pokušale oteti ranjenog Palestinca iz vozila hitne pomoći

0
Izraelske snage su pokušale iz vozila hitne pomoći oteti Palestinca koji je ranjen tokom protesta protiv izraelskih vlasti koje žele na području Jordanske doline, javlja Anadolu Agency (AA).
Sabur

O etici strpljivosti

Preporučeni sadržaj

Islamske teme