Klanjanje za imamom koji je optužen da se bavi sihrom (zapisima)

Popularno na sajtu

Pitanje:

Esselamu alejkum we rahmetullah. U mome gradu postoji samo jedna džamija. Čovek koji najčešće predvodi namaz je optužen od braće da čini kufr (piše zapise sa nekim brojevima i simbolima a on  kaže da to nije istina). Ja sam prihvatio tvrdnju braće kao istinitu i ne klanjam za tom osobom. Recite mi da li sam pogrešio što ne klanjam za tom osobom (posto neki kažu da sam moram da vidim da li on to radi ili ne, pošto braća nemaju neki od tih zapisa kod sebe iako tvrde da su videli šta piše). Allah vas nagradio svakim dobrom!
Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu.

Odgovor:

We alejkum selam we rahmetullahi we berekatuhu,

Spomenuli smo u jednom od odgovora da namaz spada u specifičnosti islama, te da osobu koju vidimo da klanja smatramo muslimanom sve dok kod nje ne vidimo djelo koje je izvodi iz islama.

Nije dozvoljeno optužiti određenog muslimana da je učinio kufr osim uz jasan šerijatski dokaz. Pretpostavka ili optužba koja nije zasnovana na dokazu se ne može uzeti u obzir.

Zato ako braća posjeduju dokaz da se ta osoba bavi sihrom (magijom):

–    priznanjem te osobe da se bavi tim stvarima
–    ili svjedočenjem dva pravedna svjedoka od muslimana
–    ili da se radi o istifadi – tj. da je opće poznato da se pomenuta osoba bavi sihrom

tada se pomenuta osoba smatra kafirom – murtedom i nije dozvoljeno klanjati za njom.  A ako se, rekoh, radi o pretpostavkama i optužbama bez dokaza a uz to pomenuta osoba to negira i poriče – tada nije dozvoljeno takvu osobu optuživati kufrom, već je njen propis i dalje propis muslimana, iza njega se klanja i sa njim se ophodimo kao sa muslimanom.

I kako god upozoravamo na one koji su meselu tekfira shvatili olahko te određene kafire smatraju muslimanima, isto tako upozoravamo i na ohalaljivanje krvi i imetka (tj. proglašavanje nevjernikom) čovjeka bez jasnih šerijatskih dokaza.

A Allah najbolje zna.

Izvor: Stazom islama

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz