UBIJANJE JEDNOG TALIBANA KOŠTA 50 MILIONA DOLARA!!!

Popularno na sajtu

Ubijanje 20 talibana košta milijardu dolara/ubijanje svih talibana bi koštalo 1,7 biliona

Pentagon ne govori javno koliko ga košta lociranje i ubistvo jednog talibanskog vojnika jer je cijena toliko skandaliozno visoka da čini Talibane super-vojnicima.

Kao što će biti pokazano u ovom članku, procijenjeni trošak da se ubije jedan Taliban je oko 100 miliona dolara, uz konzervativnu procjenu od 50 miliona dolara.


Trebala bi se povesti javna rasprava u Americi u vezi toga da li su Talibani postali previše skup neprijatelj da bi se borilo protiv njih.

Pentagon svakog mjeseca objavljuje lepezu sumnjivih statistika kako bi stvorio iluziju napretka u Afganistanu.

Kao odgovor, ovaj autor je odlučio sastaviti svoju vlastitu statistiku.

Pošto je cilj svakog rata da se ubije neprijatelj, ideja je bila da se izračuna koliko zapravo košta da se ubije samo jedan neprijateljski vojnik.

Prepreke u stvaranju takvih (nepristrasnih) statistika su ogromne. Problem je što Pentagon nastavlja da ilegalno razvrstava sve negativne ratne vijesti i neprijatne informacije. Bez obzira na to, neke informacije su prikupljene iz neovisnih izvora.


Evo šta mi znamo o suštini i okruglim brojevima:

1. Jačina Talibana na polju: 35.000 vojnika

2. Broj ubijenih Talibana svake godine : 2.000 (najbolje[1] raspoložive informacije)

3. Direktni troškovi Pentagona za rat u Afganistanu u 2010. godini:  100 milijardi dolara

4. Indirektni troškovi Pentagona za rat u Afganistanu u 2010. godini:  100 milijardi dolara

Koristeći činjenicu da je 2000 Talibana ubijeno svake godine i da Pentagon troši 200 milijardi godišnje za rat u Afganistanu, računica je jednostavna, samo treba podijeliti brojeve. Rezultat pokazuje da se potroši 100 miliona dolara da bi se ubio samo jedan talibanski vojnik.

Da bi bio konzervativan, autor je odlučio da udvostruči broj ubijenih Talibana svake godine od strane američkih i NATO snaga (iako je vjerovatnost ovakvog stanja malo vjerovatna). Ovo umanjuje troškove ubijanja svakog Talibana na 50 miliona dolara, što je naslov ovog članka. Konačan broj je drsko visok, bez obzira kako se izračunao.

Da sagledamo ove informacije na drugi način, koristeći konzervativnu procjenu od 50 miliona dolara da se ubije samo jedan Taliban:

Poreske obveznike u Americi košta milijardu dolara ubistvo 20 Talibana.

Prema proračunima američke vojske da ima oko 35.000 tvrdolinijskih Talibana, uz pretpostavku da im neće doći pojačanje i zamjena iz Pakistana i Irana:

Samo ubijanje postojećih Talibana bi koštalo 1,75 biliona dolara (1 750 000 000 000 $).

Razlog za ovakve zelenaške troškove je što Amerika ima najveću mehaniziranu, kompjuteriziranu, naoružanu i sinhroniziranu vojsku, da ne spominjem najrazmaženiju.

Procjenjuje se da oko 150 000 civilnih izvođača podržava, štiti, hrani i snabdijeva američko osoblje u Afganistanu, što je zaprepašćujući broj. Amerikanci uživaju ovakvo šepurenje i razliku većinom zato što ni jedna druga zemlja ne želi da troši (trači ) toliko puno novca na svoju vojsku.

Troma američka ratna mašinerija je noćna mora logistike i održavanja olupine voza. To je također dio-mit. Autor ovog članka je služio na višem položaju u američkim zračnim snagama. Njihove “pametne“ bombe nisu ni blizu dosljedne tačnosti kao što se Pentagon hvališe. Vojna artiljerija je i dalje netačna; čak i američke standardne puške su često nedorasle oružju Talibana, jer njihovo ima veći domet.

Američka javnst bi problijedila kada bi stvarno saznala cijelu priču o lošem kvalitetu oružja i opreme koja se kupuje od njihovog novca koji plaćaju kao porez.

Ako predsjednik Obama odbija drastične reforme Pentagonovog neefikasnog načina vođenja rata, on može zaključiti da su Talibani previše skup neprijatelj da bi se borilo protiv njih. Onda ne bi imao puno izbora nego da prepusti Afganistance talibanskim “super ratnicima”. To će biti nepodnošljiva sramota.


Problem nije samo unutar Pentagona.

Nesretno američko državno ministarstvo je jednako krivo:

1. I dalje sjedi na marginama tog rata.

2. Devet godina odbijaju da implementuju odgovarajući broj civilnih stručnjaka.

3. Nastavljaju sa upošljavanjem nepristojih i uvrjedljivih izvođača sigurnosti.

4. Neuspjeh da se bore za potrebe afganistanskih civila i

5. Uložili su sasvim malo truda da pridobiju njihova srca i umove.

Presudna statistika koja prikazuje ovo je usporedba vojnih i sigurnosnih izdataka od stane SAD-a u Afganistanu sa izdacima za civilne potrebe, kao što su obnova.

Statistika je kako slijedi:

Novac utrošen za vojsku/obezbjeđenje: 365 milijardi dolara

Novac utrošen na afganistanske civile: 8,5 milijardi dolara

Ovaj potonji broj govori: NEUSPJEH! Američke diplomate i USAID nisu uspjeli poboljšati život običnih Afganistanaca i kao rezltat postigli su nemoguće. Nedostatak odlučnosti i zainteresovanosti je učinio da sve veći broj razočaranih Afganistanaca vidi talibansku vladu kao potencijalno poboljšanje.


Dodatak (prateće informacije)

Snaga Talibana na polju:

Slika od 35.000 se temelji na izjavi koju je dao general Stenli MekKristal ranije ove godine.

Pentagon odbija otkriti ukupan broj ubijenih Talibana svakog mjeseca u Afganistanu od strane koalicijskih snaga, specijalnog operacijskog osoblja i CIA-e. Jedan od razloga je postao jasan tokom operacije Mušterek u Mardžahu, ranije ove godine. Pentagon i NATO su odbili navesti stvarni broj talibanskih žrtava u Mardžahu jer je broj neugodno nizak. Američke, NATO i afganistanske snage su prema izvorima pretrpjele veće gubitke (ubijeni i ranjeni) nego što su Talibani, što čini Mardžah vojnim porazom Zapada (ako se poraz ili pobjeda određuju prema žrtvama).

Da bi se popunila praznina Pentagonove šutnje po ovom pitanju, skupine medija su objavile svoje vlastite proračune talibanskih gubitaka utemeljenih na službenim i novinskim izvještajima.

Taj broj je napuhan jer američka vojska označava svakog ubijenog kao “talibanskog pobunjenika” čak i ako su to kriminalci, trgovci drogom, ratni profiteri ili civili koji brane svoje domove. Kao rezultat Pentagonove nevjerodostojnosti po ovom pitanju, ovaj autor pretpostavlja da su od svih onih označenih kao Talibani, samo 50% njih uistinu to jesu.

Associated Press je izvijestio da je u 2008. godini poginulo 3 800 militanata, i 4 500 u 2009. godini.

Pro-NATO blogovi, kao što su internet stranice “Terrorist Death Watch” su proračunali da je od 1. januara 2006. ubijeno 3 667 „terorista“ u Afganistanu (oko 700  godišnje). Autor pretpostavlja da je u prosjeku svake godine ubijeno 2 000 tvrdolinijskih Talibana.

Američki vojni troškovi:

Ukupni vojni troškovi u Afganistanu nisu jasni jer Pentagon ne objavljuje sve njihove direktne i indirektne troškove rata. Dok je većina direktnih troškova poznata, milijarde dolara za CIA-ine troškove za specijalne operacije su nepropisno klasificirani i skriveni. Osim toga indirektni troškovi za rat (redovite vojne plate, amortizacija opreme, odjeća i obuća, dugoročni zdravstveni troškovi, troškovi unutar SAD za podršku Pentagona, USTRANSCOM troškovi prijevoza, troškovi za posuđivanje sredstava i sl.) nisu tačno poznati. Nezavisna izučavanja provedena od rata u Iraku su dostupna i izračunali su da su indirektni troškovi jednaki ili veći od direktnih troškova.

Ono što znamo o direktnim troškovima Pentagona je slijedeće:

– Od 2001. do aprila 2009. godine Pentagon je direktno potrošio 171,7 milijardi dolara u Afganistanu.

– Od maja 2009. pa do danas, Pentagon je direktno potrošio dodatnih 166,3 milijardi. Ovo je nevjerovatan porast u proteklih 17 mjeseci.

Mjesečni izdaci su viđeni također u zapanjujućem porastu

– za oktobar 2009. Pentagon je direktno potrošio 3,6 milijardi

– za februar 2010. Pentagon je direktno potrošio 6,7 milijardi

– za oktobar 2010. sa dodatkom od 35 000 borbenih i pomoćnih vojnika u Afganistanu, broj mora biti blizu 8 milijardi dolara.

Prema nekim procjenama direktni troškovi Pentagona u afganistanskom ratu za 2010. godinu iznose 105 milijardi dolara.

Troškovi američkog državnog ministarstva

Službeno: Državno ministarsvo i USAID su potrošili oko 35 milijardi dolara u Afganistanu od 2001. godine.

Prema većini procjena, oko 75%  ili 27,5 milijardi dolara je potrošeno na obučavanje, stanovanje i opremanje afganistanske sigurnosne službe, za izgradnju puteva s balansom (8,5 milijardi dolara) koji se troši na civilne projekte. Većina od 8,5 milijardi je protraćena na oronule škole i na manje “trofej” projekte u Kabulu.

Autor: Matthew Nasuti, Kabul Press

Izvor: Another World Is Possible (http://www.a-w-i-p.com)[1] Za kafire, op.PV.

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz