Sramotno: Za ubistvo Magdija Dizdarevića niko nije kriv

Popularno na sajtu

Za ubistvo Magdija Dizdarevića, koje se prije više od godinu dogodilo pred jednom mostarskom džamijom, niko neće odgovarati! Tako je odlučila tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Mostar Gordana Knezović nakon podužeg “studiranja” Dizdarevićeve smrti, procijenivši da za njegovo ubistvo “nema dovoljno dokaza”!

Prema tužiteljicinoj odluci, tako, proizlazi da oni koji su ubili nesretnog Dizdarevića i nisu ga ubili i da njegova nasilna smrt ne povlači nikakve pravne posljedice, jer ubice su niko drugi do “ugledni” mostarski kriminalci koje, po davno inauguriranom pravilu u ovom gradu, nije red plaho uznemiravati.

Smrt mirnog mladića Magdija Dizdarevića, za kojeg kažu da nikada nikoga krivo okom pogledao nije, koji je redovno išao u džamiju i, na njegovu nesreću, nosio bradu, u vrijeme kada je brutalno umlaćen pred mostarskom džamijom i nije izazvala posebnu reakciju javnosti.

Osim blagih, uglavnom pojedinačnih reakcija građana, oglašavanja poneke nevladine organizacije i medijskih napisa koji su s danom njegove dženaze prerasli u “staru vijest”, za ubistvo Magdija Dizdarevića malo koga više da je bilo briga. “Jedan bradonja manje i nije neka šteta”, moglo se čuti ne samo u Mostaru nego i u drugim gradovima. Strašno!

Niti protesta, niti cipelarenja, niti prozivki gradonačelnika, kantonalnog premijera, komesara i ministara policije, niti potpisivanja peticija za bilo čiju smjenu u zemlji u kojoj se, eto, u strahu za vlastiti život, više ni u džamiju neće smjeti odlaziti… Ništa!

Svi u Mostaru znaju ko je ubio Magdija Dizdarevića i svi već punu godinu kukavički šute, čekajući da njihov vlastiti zločin šutnje i skrivanja ubice svojim potpisom potvrdi država. A i ko bi drugi?!

Zato, ako u Mostaru postoji i mrva građanske svijesti i poštenja, a sigurni smo da postoji, onda nakon potvrđivanja optužnice za masovnu tuču lokalnih giliptera, u kojoj nema odgovornosti za smrt Magdija Dizdarevića, ovaj grad treba biti na nogama. Ne više zbog toga što će, eto, Magdijev ubica ostati van domašaja pravde, već iz objektivnog straha ko je to sljedeća žrtva koja će, izlazeći iz džamije, biti na nišanu zaštićenih kriminalaca.

Avaz

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz