Odgovor na reagovanje Partije pravog puta povodom minulih izbora

Popularno na sajtu

Na našu email adresu je pristiglo nekoliko pitanja i kritika poslatih sa zvanične email adrese političke partije PPP (Partija pravog puta). Šerijatski odbor našeg portala je uz malo zakašnjenje odgovorio na postavljena pitanja nadajući se da će pitalac sa objektivnošću pristupiti iščitavanju odgovora.

Pitanje: Jeste li sretni što ste uništili islamsku partiju? Nek vas je stid i sram… Stidite se… Eto vam sada komunista, nek vam komunisti kroje kapu i neka vam budu vlast, kada nećete islamsku partiju i rušite je… Iskreno, tako vam i treba, tražili ste gledajte… Ne valja vam islamska partija, neka vam valjaju sada komunisti…


Odgovor:

Hvala pripada Allahu, neka su salavati i pozdravi na Njegovog Poslanika, sallAllahu alejhi we sellem. A zatim:

Da, itekako smo zadovoljni porazom PPP-a na minulim izborima. Ali PPP mora shvatiti jednu stvar, a to je da se naša radost ogleda u tome što porazom na ovim izborima PPP neće biti u stanju činiti poveći broj stvari koje su oprečne Allahovoj vjeri. Međutim, naša radost će biti potpuna tek onda kada PPP u potpunosti ugasi svoju stranku, i krene Pravim putem, putem Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i njegovih ashaba.

Ime kojim ste nazvali vašu stranku zvuči lijepo ali je daleko od stvarnosti , jer PPP nije partija pravoga puta već Partija Potpunog Promašaja. Kažete da vaša partija počiva na principima Kur'ana i Sunneta a već u prvoj tački svojih programskih ciljeva rušite principe Kur'ana i Sunneta.

Naime, u prvoj tački programskog cilja ove partije1 stoji:

        ”Afirmacija suvereniteta i političke nezavisnosti BiH u skladu sa međunarodnim pravom;

         Podrazumijeva međunarodnu i domaću borbu u skladu sa međunarodnim propisima i pravom za očuvanje suvereniteta države i političke nezavisnosti, u kojoj punu vlast ostvaruju konstitutivni narodi i ostali koji u njoj žive.’’

Ne znamo da li vam se ovdje potkrala greška pa ste umjesto „u skladu sa propisima Kur’ana i Sunneta“, stavili ‘’u skladu sa međunarodnim propisima i pravom’’, jer nam je poznato da međunarodno pravo ne počiva na Kur’anu i Sunnetu. Naprotiv, međunarodno pravo svakom daje pravo (normalno, kada je riječ o papiru a u suštini se stvar razlikuje) i izjednačava pravo muslimana sa nemuslimanom, dok Kur’an i Sunnet nisu muslimane izjednačili sa nemuslimanima i dali im ista prava.

أَفَنَجْعَلُ الْمُسْلِمِينَ كَالْمُجْرِمِينَ مَا لَكُمْ كَيْفَ تَحْكُمُونَ 

‘’Zar da muslimane poistovjetimo sa nemuslimanima? Šta vam je, kako rasuđujete?!’’ (Kalem, 35-36)

Međunarodno pravo daje svakom pravo na kufr (nevjerstvo) u Uzvišenog Allaha, pravo da musliman postane nemusliman itd, a nadamo se da je PPP-u poznato da ovakva prava nisu u skladu sa Kur’anom i Sunnetom.

To je prva tačka vašeg programa a već ste prekršili pravila Kur’ana i Sunneta. A ko dalje prelista vaš program ostat će zapanjen i iznenađen i neće vidjeti razliku između vaše, SDA ili neke druge demokratske partije osim u imenu.

Treća tačka vašeg programskog cilja glasi:

             “Izgradnja socijalne i pravne države sa punim vjerskim slobodama

             Podrazumijeva izgradnju građanske države slobodnih građana koji u njoj žive, sa vladavinom prava i zakona jednako za sve i garantom pune slobode iskazivanja vjerskih sloboda.’’

Shodno ovoj tački vašeg programa svako ima pravo na riddet (otpadništvo) od islama kad god mu se ćefne i na način na koji mu se ćefne. Ko bude htio da obožava kravu, Budu, Lata ili Uzata to je njegovo pravo koje mu u PPP potpunosti garantuje.  Mi muslimani tada ne bi smjeli rušiti Budu, Lata i Uzata i ostale kipove koji se obožavaju mimo Allaha, jer bi u okrilju ‘’šerijatske’’ vlasti PPP-a sloboda iskazivanja vjerskih sloboda bila zagarantovana. O katastrofama Statuta partije da i ne govorimo.

PPP i oni koji su obmanuti njime, moraju shvatiti da se kufr i širk ne mogu liječiti ili krpiti već se moraju u korijenu sasjeći.

PPP mora shvatiti da politički angažman u kojem već na samom startu čini velike ustupke na račun svoje vjere islama, nije put Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i njegovih ashaba.

PPP mora shvatiti da iza našeg upozorenja na njih i njihov pogrešan put ne stoji nikakva dunjalučka korist ili dobitak, već slijeđenje oporuke Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada kaže: ‘’Vjera je savjet.’’

PPP mora shvatiti da u Šerijatu cilj ne opravdava sredstvo i da ispravan nijet neće koristiti kada je metoda neispravna. Zato je Abdullah ibn Mesud, radijellahu anhu, rekao onima koji su imali dobru namjeru ali neispravan postupak: “Kolko je onih koji žele hajr ali ga nisu ostvarili.” Potpisi i fetve koje je PPP sakupio od bosanskih daija nisu dokaz ispravnosti njegova puta i programa kojeg slijedi.

I na kraju ako PPP ne želi da uzme ibret iz šerijatskih tekstova u vezi stranaka, glasanja i parlamenata, koje smo objavljivali na našoj stranici, onda neka bar uzme ibret iz Alžira gdje su oni koji su zagovarali Šerijat, više nego ga PPP zagovara, dobili izbore pa kako se stvar na kraju završila?

Uzmite ibret od egipatskih ihvanija koji skoro sto godina čame u egipatskom parlamentu a koji da gotovo ništa značajno nisu uradili na polju promjene političke situacije i stanja u Egiptu. Naprotiv, stanje njihove partije je sve gore i gore, do te mjere da su čak na prošlim izborima htjeli angažovati i Kopte ali su to Kopti na sreću odbili.

Uzmite ibret od Hamasa koji je prije svoje ‘’šerijatske’’ politike vodio rat i ispaljivao rakete na Izrael a sada ih ispaljuje na džamije muslimana i zatvore puni njima.

Molimo Allaha da nas i vas uputi na Pravi put, da nam istinu prikaže istinom i olakša njeno slijeđenje, a da nam neistinu prikaže neistinom i učini što daljim od nje. Amin!

Odgovorio: Šerijatski odbor portala www.putvjernika.com

Fusnota:

1. pogledaj zvanični sajt PPP-a:

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz