Najopasnija stvar koja pobjedonosnu generaciju može odvratiti od Pravog puta i pobjede

Popularno na sajtu

Najopasnije što pobjedonosnu generaciju može odvratiti od Pravog puta i pobjede, zaprijetiti njihovoj slobodi i zarobiti im srca jeste nepostojanje podrške od porodice i bližnjih. To je, zaista, velika prepreka i kamen spoticanja. Dokaz tome jesu Allahove riječi: “O vjernici, zbilja među vašim ženama i djecom vašom ima vaših neprijatelja, pa na oprezu spram njih budite…” (Et-Tegabun, 14). Tu je i hadis: “Dijete je plod srca, ono je uzrok straha, škrtosti i tuge.”[1]

Neophodno je ženiti se onim djevojkama koje saosjećaju s brigama i potrebama umeta, koje će, Allahovom voljom, odgojiti i izvesti dugo očekivanu pobjedonosnu generaciju, u svemu drukčiju od ostalih generacija, nenaklonjenu ovom svijetu. Takve supruge ne traže od svojih muževa skupocjeni namještaj, prostran dom, skup auto… već dodatno ulaganje truda u ono što se od njih očekuje. I ne samo to! Bit će im i fizička i psihička potpora u tome. A ne smije se zanemariti da pobjedonosnu generaciju podjednako sačinjavaju muškarci i žene.

Iz knjige El-Džilul-mev'udu bin-nasri vet-temkin (Pobjedonosna generacija)
Autor: Medždi el-Hilali
Obrada i naslov: Put vjernika


[1] Hadis je autentičan. Zabilježio ga je Ebu Ja'la. Šejh El-Albani označio ga je vjerodostojnim, u zbirci Sahihul-džami, 7160.

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz