Tursko-ruski razgovori danas i sutra o Siriji i Libiji

Popularno na sajtu

Turski i ruski zvaničnici sastat će se ove sedmice u Ankari radi nove runde razgovora o Siriji i Libiji, saopćilo je tursko Ministarstvo vanjskih poslova, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na natpise Reutersa.

Agencije podsjećaju kako Moskva i Ankara podržavaju suprotstavljene strane u oružanim sukobima koji potresaju Libiju i Siriju.

„Konsultacije između turske i ruske međuagencijske delegacije o Libiji i Siriji nastavit će se na tehničkom nivou 15. i 16. septembra 2020. u Ankari“, saopćilo je Ministarstvo, prenosi agencija Reuters.

Suprotstavljene strane

Ankara i Moskva su glavni posrednici u libijskom ratu i vodili su razgovore o trajnom prekidu vatre i političkom rješenju sukoba u ovoj sjevernoafričkoj državi.

Rusija podržava snage odmetnutog generala Khalife Haftara sa sjedištem na istoku, dok je Turska pomogla međunarodno priznatoj Vladi nacionalnog sporazuma (GNA) iz Tripolija da odbije Haftarovu ofanzivu.

Ankara i Moskva također podržavaju protivničke strane u Siriji.

Rusija, zajedno s Iranom, podržava snage predsjednika Bashara al-Assada, a Turska podržava pobunjenike koji ga žele zbaciti sa vlasti, podsjeća agencija Reuters.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz