Categories:

Tursko-ruski razgovori danas i sutra o Siriji i Libiji

Objavljeno / ažurirano:

Turski i ruski zvaničnici sastat će se ove sedmice u Ankari radi nove runde razgovora o Siriji i Libiji, saopćilo je tursko Ministarstvo vanjskih poslova, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na natpise Reutersa.

Agencije podsjećaju kako Moskva i Ankara podržavaju suprotstavljene strane u oružanim sukobima koji potresaju Libiju i Siriju.

„Konsultacije između turske i ruske međuagencijske delegacije o Libiji i Siriji nastavit će se na tehničkom nivou 15. i 16. septembra 2020. u Ankari“, saopćilo je Ministarstvo, prenosi agencija Reuters.

Suprotstavljene strane

Ankara i Moskva su glavni posrednici u libijskom ratu i vodili su razgovore o trajnom prekidu vatre i političkom rješenju sukoba u ovoj sjevernoafričkoj državi.

Rusija podržava snage odmetnutog generala Khalife Haftara sa sjedištem na istoku, dok je Turska pomogla međunarodno priznatoj Vladi nacionalnog sporazuma (GNA) iz Tripolija da odbije Haftarovu ofanzivu.

Ankara i Moskva također podržavaju protivničke strane u Siriji.

Rusija, zajedno s Iranom, podržava snage predsjednika Bashara al-Assada, a Turska podržava pobunjenike koji ga žele zbaciti sa vlasti, podsjeća agencija Reuters.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Bez pomaka u pregovorima afganistanske vlade i talibana. Talibani pokrenuli ofanzivu

0
Afganistanska marionetska vlada i talibani ne mogu se složiti oko osnovnih pitanja nakon sedmice pregovora za okončanje dugogodišnjeg rata u kojem su ubijeni deseci...

Preporučeni sadržaj

Afganistanska vojska se povukla iz 9 baza u Logaru, talibani preuzeli...

0
Jedinice afganistanske marionetske vojske povukle su sve svoje snage iz 9 baza u okrugu ”Charh” u pokrajini Logar, zbog straha od ofanzive talibana. Vojska je...

Islamske teme