Talibani: Ako pregovori ne uspiju, pokrećemo definitivno vojno preuzimanje države

Objavljeno / ažurirano:

Izravni pregovori između vlade Afganistana, koju su prije 19 godina uspostavili Amerikanci, i talibanazapočeli su tokom vikenda. Unutarafganistanski razgovori bili su izravni rezultat sporazuma postignutog između ove afganistanske oslobodilačke grupe i Trumpove administracije u februaru. Afganistanska vlada nije bila direktno uključena u te pregovore, jer su talibani odbijali pregovore s Kabulom sve dok ne bude oslobođeno 5.000 njihovih pripadnika iz logora.

Osnovni cilj Trumpove administracije uvijek je bio jasan: ispuniti predsjedničko obećanje da će se američke trupe izvući iz najdužeg rata koji su Sjedinjene Države ikad vodile.

Državni sekretar Mike Pompeo boravio je u Dohi, Kataru, na službenom početku razgovora u subotu, gdje je “pozvao talibane da iskoriste ovu priliku za postizanje političkog sporazuma te sveobuhvatnog i trajnog prekida vatre”, navodi State Department.

Plan Trumpove administracije da na kraju povuče preostalih 8.600 američkih snaga iz Afganistana ne ovisi izravno o uspjehu dijaloga talibana i afganistanske vlade, nego o poštivanju tački izravnog sporazuma između SAD-a i talibanskog Islamskog Emirata.

Stoga, šta talibani žele od ovih dugo odlaganih pregovora?

Novinar ‘Sami Yousafzai razgovarao je s nekoliko članova političkog tima talibana, koji predstavljaju pokret u pregovorima u Dohi, i bivšim ministrom talibanske vlade.


“Trenutni afganistanski sistem potpuno je korumpiran i nesposoban”, započeo je jedan od starijih članova talibanskog pregovaračkog tima, sugerirajući da bi formiranje koalicije s “brodom koji tone” vlade predsjednika Ashrafa Ghanija “udavilo i talibane”.

“Sad su na redu talibani. Neka nam se afganistanski režim pokori na tri do pet godina, pa će te vidjeti promjene.”, rekao je.

Ta oštra početna pozicija u razgovorima čiji je cilj postizanje prekida vatre i, na kraju, obnovljena, legitimisana uloga grupe u afganistanskoj politici, može se činiti zloslutnom. Ali prkos vladi koju su talibani više od jedne decenije odbacivali kao nelegitimnu marionetu Washingtona nije iznenađujući.

“Međunarodna zajednica ne bi trebala biti nervozna ako talibani ponovo zavladaju Afganistanom”, rekao je zamjenik vođe talibanskog pregovaračkog tima za CBS News.

Stariji talibanski pregovarač, koji je govorio pod uvjetom da ostane anoniman, rekao je da je prethodni talibanski režim – koji je bio prisiljen da ode s vlasti pod invazijom na Afganistan od strane SAD-a i NATO-a 2001. godine, bio “neiskusan” i nije bio toliko otvoren za druge države.

Drugi član talibanskog pregovaračkog tima, koji također nije želio biti imenovan, rekao je Yousafzaiju da bi talibani trebaju biti stub novog ”islamskog režima prihvatljivog za sve Afganistance” te da žele najmanje pet ključnih ministarstava uključujući i nacionalnu vojsku koju je potrebno reorganizirati i izmijeniti iz temelja.

Čini se da je čak i Ghanijeva vlada, održavajući razgovore s talibanima, prihvatila činjenicu da je talibanska pobuna koja trenutno kontrolira preko polovine teritorije zemlje premoćna da bi se zanemarila.-

“Talibani su stvarnost na terenu u Afganistanu,” rekao je prvi član pregovaračkog tima Yousafzaiju. “Samo talibani mogu okončati ovaj rat i donijeti stabilnost u Afganistan.”

Talibanski zvaničnici priznali su, kao i Pompeo, da doći tamo neće biti brzo ni lahko. Također su naglasili da, za razliku od vlade u Kabulu ili SAD-a, talibani ne žure.

“Talibani su se umorili od borbe, ali neće tako lahko izgubiti žrtve koje su dali u posljednjih 20 godina,” rekao je stariji član pregovaračkog tima. Grupa “ne može otići bez rezultata”.

“Trenutno vlade SAD i Afganistana nemaju plan B,” rekao je zvaničnik. “Samo talibani imaju plan A i B. Naš plan A je mirno političko rješenje, a plan B, definitivno vojno preuzimanje države.”

Bivši ministar talibanske vlade koji je razgovarao s Yousafzaijem napustio je intervju s govorom o toj tački. Talibani su, rekao je, “prevladali u svakoj situaciji i mi znamo kako usmjeriti svu ovu situaciju u talibansku korist.”

Ummet Press

NOVO NA SAJTU

Zatvorenik iz Gvantanama broj 552 II Druga epizoda: Zašto sam uhapšen?

0
Druga epizoda: Zašto sam bio u Afganistanu? Šta se dogodilo tokom američkog bombardiranja? Kako i zašto sam predan američkoj vojsci?
Bitka na Uhudu

Pouke bitke na Uhudu

Preporučeni sadržaj

Ne mogu imati djece – može li uzrok biti sihr ili...

0
Muhammed Tim Humble je islam primio sa 14 godina. Završio je Islamski univerzitet u Medini 2011. godine na odsjeku za hadis. Prvo znanje o...

Islamske teme