Categories:

Haftar najavio uvjetno ukidanje naftne blokade Libije

Objavljeno / ažurirano:

Libijski odmetnuti komandant Halifa Haftar najavio je danas kako će ukinuti blokadu proizvodnje nafte na mjesec dana i istakao kako se sa rivalskom Vladom u Tripoliju dogovorio o poštenoj raspodjeli prihoda, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Nastavak izvoza nafte nakon osmomjesečne blokade bi ublažio sve veći finansijski pritisak na obje strane u libijskom sukobu i mogao bi ukloniti glavnu prepreku ka postizanju političkog rješenja.

Reuters dodaje kako još nije jasno da li sporazum ima širu podršku.

„Spremni smo otvoriti naftna polja kako bi osigurali budućnost Libije na mjesec dana“, rekao je Haftar.

Koordinacija oko podjele prihoda

Zamjenik premijera u Tripoliju Ahmed Maiteeq također je objavio saopštenje, odmah nakon Haftarovog govora, u kome je naveo kako je odlučeno da se nastavi proizvodnja nafte i dodao da će biti formiran i novi odbor koji će nadgledati raspodjelu prihoda.

Odbor će koordinirati između dvije strane u pripremi budžeta i prijenosu sredstva za pokrivanje plaćanja, kao i rješavati pitanje javnog duga, rekao je on.

Prije blokade Libija je proizvodila oko 1,2 miliona barela nafte dnevno, u poređenju sa sadašnjih nešto preko 100.000 barela dnevno, dodaju agencije.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Jekin (čvrsto ubjeđenje) – peti uvjet šehadeta

0
U uvjete ispravnosti riječi tewhida1 spada također i nepostojanje sumnje i ostvarivanje jekina – čvrstog ubjeđenja u ono što zahtjevaju ove riječi2. Kao što...

Preporučeni sadržaj

Afganistan: U Helmandu srušena dva vojna helikoptera, poginulo 10 vojnika

0
Najmanje devet osoba poginulo je u padu dva vojna helikoptera na jugozapadu Afganistana. Dvostruka helikopterska nesreća dogodila se u provinciji Helmand, u distriktu Nave, gdje...

Islamske teme