Alžir optužio Francusku za genocid, opozvan ambasador iz Pariza

Popularno na sajtu

Alžir je danas optužio Francusku za “genocid” i najavio opoziv svog ambasadora iz Pariza u besu zbog, kako je saopštio, “neprihvatljivih” komentara koji se pripisuju francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu, prenosi Tanjug.

Nagla eskalacija napetosti uslijedila je nakon odluke Francuske da smanji broj viza izdatih ljudima u Sjevernoj Africi, uključujući Alžir, jer tamošnje vlade odbijaju da prihvate migrante prognane iz Francuske, prenosi agencija AP.

Opoziv alžirskog ambasadora iz Francuske na “konsultacije” objavljen je u subotu uveče u saopštenju alžirskog predsjedništva.

U saopštenju se navodi da je opoziv motivisan nedavnim komentarima o Alžiru koji su pripisani francuskom predsjedniku Macronu.

Macron je uputio kritičke primedbe Alžiru, objavljene u francuskom dnevnom listu “Mond”, u kojima je rekao da tom bivšom francuskom kolonijom vlada “političko-vojni sistem”.

Miješanje u unutrašnje stvari Alžira

Mond je u subotu citirao Macrona koji je rekao da Alžir ima “zvaničnu historiju” koja je “potpuno revidirana”.

Rekao je da se ova historija “ne zasniva na istinama” već “na diskursu mržnje prema Francuskoj”, navodi se u listu Mond.

“Da li je prije francuske kolonizacije postojala alžirska nacija”, upitao se Macron, kako je navedeno u listu.

Komentari su predstavljali, “nedopustivo miješanje” u unutrašnju politiku Alžira i bili su “nepodnošljiva uvreda” Alžircima koji su poginuli boreći se protiv francuskog kolonijalizma, navodi se u saopštenju alžirskog predsjedništva.

“Zločini kolonijalne Francuske u Alžiru su nebrojeni i uklapaju se u najstrože definicije genocida”, dodaje se u saopštenju.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz