Austrija zabranila nacistima održavanje antikovid demonstracija

Popularno na sajtu

Austrijska je policija zabranila održavanje nedjeljnih prosvjeda članovima krajnje desnice (čitaj: nacistima) u Beču, organiziranih protiv vladinih mjera o suzbijanju daljnjeg širenja korona virusa, s obzirom na to da se strahuje od novih klastera.

Tokom održavanja ranijih sličnih okupljanja “veći broj sudionika oglušio se o pravilo o obveznom nošenju zaštitnih maski i ono o poštivanju fizičke distance”, stoji u priopćenju policije te se dodaje da je iz tog razloga “za očekivati” da će i ovo okupljanje “biti poprište nepoštivanja zakona”. Policija je podsjetila da su sredinom januara hiljade Austrijanaca kršile zdravstvena pravila o ponašanju na ulicama austrijskih gradova.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Herbert Kickl, član krajnje desne (nacističke) stranke FPÖ, pozvao je ove nedjelje na održavanje prosvjeda protiv policijskog sata i trećeg zatvaranja koje je u Austriji upravo na snazi.

Ova je stranka prvi put službeno organizirala skup kojim želi osporiti mjere što ih je donijela eko-konzervativna vlada, nastojeći ograničiti daljnje širenje zaraze korona virusa. Prosvjedi su zabranjeni zbog “narušavanja javnog reda i mira” koje bi mogli prouzročiti.

“Svjedoci smo neviđene cenzure… to je skandal”, bunio se u subotu pred novinarima Kickl. FPÖ je potom podnio drugi zahtjev za odobrenje okupljanja čija je svrha “obrana demokracije, sloboda i temeljnih ljudskih prava”, no policija ga ponovno odbila, pojasnivši da je razlog tomu rizik od daljnjeg širenja korona virusa “zbog povećane mogućnosti zaraze uslijed novih varijanta korona virusa” i zbog “nemogućnosti praćenja kontakata” u redovima demonstranata.

Neonacističke i rasističke grupe su u više navrata u Europi i Americi organizirale antikovid proteste zahtijevajući od vlada da ukinu mjere za suzbijanje korone. Na protestima su bile vidljive parole protiv “farmaceutske mafije”, vakcinacije i 5G mreže.

(Agencije/PV)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz