Apsolutni rekorder: Za vrijeme svog mandata Trump slagao ili obmanuo preko 30 000 puta!

Popularno na sajtu

The Washington Post već desetak godina vodi projekat „Fact Checker“ koji provjerava tačnost tvrdnji političara iz obje dominantne američke stranke. Sa dolaskom na vlast predsjednika Trumpa, ova novina je prvo je započela sedmični pregled njegovog privatnog Twitter naloga pod nazivom „Šta je Trump pogriješio ove sedmice“. Potom se, projekat razvio u nadgledanje prvih 100 dana Trumpove vladavine, a kasnije se, na zahtjev čitalaca, baza Trumpovih laži i neistina razvila u četvorogodišnji projekat. Projekat je prošle sedmice službeno okončan.

Podaci o neistinama koje je Trump četiri godine putem svojih društvenih platformi odašiljao su sada zbirno dostupni po danima i mjesecima i uistinu su zastrašujući. Kao rezultat konstantne izloženosti predsjednikovim lažima danas je veliki broj Amerikanaca skeptičan prema istinitim činjenicama nego ikada ranije.

„Kako je došlo do ovako loše situacije ovdje? Kako smo došli do ove tačke u zemlji?“ – pitali su se mnogi Amerikanci 6. januara, ove godine, kada su hiljade radikalnih Trumpovih pristalica nasrnuli na Američki kongres i oskrnavili središte američke zakonodavne vlasti – „srce američke demokratije“ kako su to opisali politički komentatori.

„Mandat neistina“ je poseban online pregled The Washington Posta sa vizuelnim grafikonima i detaljnim informacijama kada i o čemu je predsjednik Trump lagao ili iznosio obmanjujuće informacije.

Prema ovim redovno ažuriranim podacima Trump je za četiri godine svog mandata izrekao 30.573 neistine, što je u prosjeku oko 21 neistinita tvrdnja dnevno. Redovno praćenje predsjednikovih istupa ustanovilo je dramatični progres u njegovim lažima i obmanama. U prvoj godini mandata izricao je prosječno 6 neistinitih tvrdnji dnevno, u drugoj se ta brojka popela na 16, u trećoj na 22, dok je u posljednjoj godini mandata prosječna brojka dosegla 39 izrečenih laži i neistina dnevno.

Trump je davao neistinite izjave o svemu, i o značajnim i o beznačajnim stvarima, od stvari vezanih za imigraciju do pitanja iz domena zdravstva. Kada se nalazio pod pritiskom javnosti, njegov odgovor je bio pokušaj kreiranja jedne alternativne realnosti koju je svojim pristalicama podastirao na svojim skupovima ili putem svog Twitter naloga koji je sada suspendiran.

Posebno se ovo intenziviralo nakon 3. novembra, prošle godine, kada je postalo očito da Trump neće osvojiti drugi mandat. Dominantna laž u posljednjih dva mjeseca njegovog mandata bila je teza o pokradenim izborima i forsiranje različitih teorija zavjera koje su zapravo i dovele do nemilih događaja 6. januara, ove godine, u Washingotn D.C.-u.

Imajući u vidu zastrašujuće činjenice o broju njegovih laži, nije čudo što je Trump postao omiljen među nacističkim, islamofobičnim i rasističkim klanovima širom svijeta. Na Balkanu, Trump je postao omiljeni junak među srpskim i hrvatskim naci(onali)stima –  srbofašistima i ustašama.

(Agencije/PV)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz