Trump kao istinski heroj cionizma: Ciljevi koje je Izrael ostvario tokom Trumpove ere

Popularno na sajtu

Izrael je za četiri godine vladavine američkog predsjednika Donalda Trumpa ostvario 16 velikih političkih ciljeva, nauštrb prava Arapa, Palestinaca i Sirijaca.

U nastavku slijedi pregled političkih ciljeva koje je Izrael uspio ostvariti tokom Trumpove ere, a koje je prenosi novinska agencija Anadolija:

 • Jerusalem je priznat kao glavni grad Izraela:

Trump je 6. decembra 2017. godine priznao Jerusalem kao glavni grad Izraela, što je dovelo do palestinske odluke da zaustavi političke kontakte s američkom administracijom.

 • Ukida se izraz okupirane teritorije kada se govori o Zapadnoj obali i Gazi:

20. aprila 2018. godine američki State Department je uklonio pojam okupirane teritorije sa svoje službene web stranice i zamijenio ga terminom Zapadna obala i Pojas Gaze.

 • Premještanje američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem:

Trump je 14. maja 2018. prebacio američku ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem, koja je postala prva ambasada jedne strane države u tom gradu.

 • Ukinuta je finansijska pomoć Palestinskoj upravi:

Američka administracija je 2. augusta 2018. saopćila da se ukida sva finansijska pomoć Palestinskoj upravi. Trump je više puta izjavio da ovakav potez ima za cilj izvršiti pritisak na Palestince da prihvate pregovore s Izraelom u kontekstu doseljeničkih naselja.

 • Zaustavljanje američke finansijske pomoći UNRWA-i:

Trumpova administracija je 3. augusta 2018. godine objavila potpuno ukidanje pomoći Agenciji Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA), nakon što je dugi niz godina bila najveći donator ove agencije koja se bavi pružanjem pomoći izbjeglicama.

 • Obustavljanje pomoći palestinskim bolnicama u Istočnom Jerusalemu:

Sedmog septembra 2018. američki State Department je saopćio da obustavlja finansijsku podršku za šest palestinskih bolnica koje djeluju u Istočnom Jerusalemu.

 • Zatvaranje predstavništva Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) u Washingtonu:

Desetog septembra 2018. američki State Department je izdao službenu obavijest o zatvaranju predstavništva Palestinske oslobodilačke organizacije u Washingtonu, nakon čega je uslijedilo protjerivanje predstavnika PLO-a u Washingtonu.

 • Zatvaranje američkog konzulata u Jerusalemu:

Američki State Department je objavio 4. marta da zatvara Generalni konzulat u Jerusalemu i spaja ga s ambasadom, što je bio potez kojim je okončan posljednji službeni kontakt Palestinske uprave i američke vlade.

 • Priznanje izraelskog suvereniteta nad sirijskom Golanskom visoravni:

Trump je 25. marta 2019. objavio odluku o američkom priznanju izraelskog suvereniteta nad okupiranom sirijskom Golanskom visoravni.

 • Zaustavljeno je tretiranje izraelskih doseljeničkih naselja kao nezakonitih:

Američki državni sekretar Mike Pompeo objavio je 19. novembra da američka administracija više ne smatra izraelska naselja na palestinskim teritorijima kršenjem međunarodnog prava.

 • Objavljivanje američkog mirovnog plana (Sporazum stoljeća):

Trump je 28. januara 2020. najavio ovaj plan koji je imao za cilj okončati sukob, ali na štetu Palestinaca, vršenjem pritiska na njih da prihvate situaciju u kojoj će Izrael kontrolirati sve teritorije historijske Palestine i davanjem Palestinacima autonomije, pod imenom države, bez stvarne suverenosti nad graničnim prijelazima ili sigurnosti. Prema planu, Tel Aviv bi kontrolirao cijeli Istočni Jerusalem i pripojio 30 posto Zapadne obale.

 • Pokretanje procesa normalizacije odnosa između arapskih zemalja i Izraela:

U septembru 2020. Trump je pokrenuo procese normalizacije odnosa između Izraela i arapskih zemalja, koji su do sada obuhvatili Ujedinjenje Arapske Emirate, Bahrein, Sudan i Maroko.

 • Uključivanje izraelskih doseljeničkih naselja u američki sporazum o naučnoj saradnji:

Izrael i Sjedinjene Američke Države potpisale su 28. oktobra 2020. sporazum u doseljeničkom naselju Ariel, na sjevernu Zapadne obale, o proširenju primjene bilateralne naučne saradnje, kako bi obuhvatila i naselja na Zapadnoj obali i okupiranoj sirijskoj Golanskoj visoravni.

 •   Amerikancima rođenim u Jerusalemu dozvoljen je upis Izraela kao mjesta rođenja:

Mike Pompeo je 29. oktobra 2020. najavio da će američki državljani rođeni u Jerusalemu na svojim pasošima smjeti navesti Jerusalem ili Izrael kao svoje mjesto rođenja.

 • Kampanja za bojkot Izraela smatra se antisemitskom:

Američki State Department proglasio je 19. novembra 2020. Globalni pokret za bojkot Izraela BDS (pokret bojkota, prestanaka investicija i sankcija protiv Izraela) izrazom antisemitizma.

 • Stavljanje oznake “proizvedeno u Izraelu” na robu iz doseljeničkih naselja:

Washington je 24. decembra 2020. počeo stavljati etiketu “proizvedeno u Izraelu” na robu proizvedenu u izraelskim doseljeničkim naseljima na okupiranim palestinskim teritorijima.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz