Kako ubistvo Hašogija otvara oči ummetu koji drijema

Objavljeno / ažurirano:

Džemal Hašugi (Hašugdži) je 2. oktobra ušao u saudijski konzulat u Istanbuli iz koga nije izišao. Zapravo, prema nekim izvorima, izišao je – mrtav i u dijelovima.

Nakon nekoliko sedmica notornog laganja i glupavih izgovora, saudijska vlada je priznala ubistvo. Razlog ubistva svi znaju: zato što je bio kritičar saudijske vlade, pogotovo mladog princa prijestolonasljednika Muhammeda bin Selmana.

Naručilac ubistva je zasigurno Bin Selman i to nikoga ne čudi; stotine hašogija je već ubijeno ili strpano u zatvor diljem “Saudije”. No, slučaj Hašogija je dobio internacionalni karakter: i Europa, i SAD, i svijet su osudili njegovo ubistvo.

Ubistvo Džemala Hašogija je navodno otvorilo oči zapadnjačkim vladama i uvjerilo ih u surovost saudijskog diktatorskog režima! Čak i Trampu! Svi su redom osudili saudijsku vlast za ubistvo Hašugija, a da gotovo niko od njih nije godinama spomenuo ubistvo i progone hiljade hašugija u zemlji koja nosi naziv po vladajućoj porodici.

Zašto?

Zato što se Hašugi pobunio protiv saudijske vlade u skladu sa demokratskom slobodom govora (objavljivao je radove u Washington Postu) i kao zamjenu za diktaturu nije nudio islam, dok je pobuna zatvorenih i ubijenih šejhova bila u okrilju islama. Zbog toga je svijet šutio kada je Bin Selman ubijao i zatvarao šejhove, dok ne želi da šuti kada je ubijen Hašugi.

Jednostavno, zapadni svijet ubistvo Hašugija doživljava kao udar na njihovu vjeru – demokratiju, dok ubistva i progone islamskih učenjaka isti taj svijet doživljava kao borbu protiv ekstremizma i terorizma, tj. islama, a borba protiv islama na Zapadu nije zločin. A, i jedni i drugi ubijeni, i Džemal Hašugi i hiljade učenjaka i daija, uradili su istu stvar – digli su glas protiv tiranije i diktature!

Zapravo, slučaj je daleko veći i ozbiljniji, jer se ovdje ne radi samo o učenjacima i aktivistima u Saudijskoj Arabiji, već diljem muslimanskog svijeta. To što je Hašogi uradio, uradili su i goloruki demonstranti u Siriji 2011. godine, kada je na njih pucano i kada su ubijani, hapšeni i torturisani, sve dok nisu uzeli oružje u svoje ruke ne bi li odbranili svoju slobodu i svoje živote, a kada su bili pred konačan uspjeh, svijet svojom šutnjom i intrigama šalje Iran i Rusiju, ali i koalicijske snage, da pomognu režim koji je daleko više diktatorski i mnogo zlobniji od saudijskog.

Da li će ovo, konačno, biti razlog da otvore oči i oni muslimani uspavani opijumom demokratije?

Šta će demokrati poduzeti protiv Saudije u slučaju Hašugi?

Najvjerovatnije ništa ozbiljno! Oni su samo “malo ljuti” zbog saudijske uvrede demokratije i slobode govora, ali će radi saudijskih para i nafte (dobijene u zamjenu za šutnju) prodati svoje božanstvo. Kao mnogo puta do sada. A zar Muhammeda Bin Selmana nije sam Trump pohvalio toliko puta? I ko održava arapske diktatore na vlasti ako ne rusko-zapadnjački zločinci?

Slučaj Hašugi, takodjer, može pomoći i onim muslimanima koji su opijeni murdžijskom ideologijom čiji se postulati diktiraju iz saudijskog dvorca, a na jeziku tzv. veelikih učenjaka.

Kao i uvijek do sada, kraljevska ulema je pod plaštom islama stala u odbranu korumpiranih taguta i diktatora.

Tako su dvije ključne figure saudijskog odjela za vjersku manipulaciju – saudijski muftija Abdulaziz Alu Šejh i mekkanski imam Abdurrahman es-Sudejs – po “vjerskoj odgovornosti”, stali u odbranu saudijskog taguta. Prvi je spominjao nekakve zavidnike koji “zavide (saudijskom) vodstvu”, dok je drugi govorio o “inspirativnom ambicioznom mladiću” koji “brine da se pravac (reformi) nastavi”. Iako i jedan i drugi znaju, ili bi to morali znati, da su reforme Bin Selmana zapravo puka sekularizacija saudijskog društva i lukavi pokušaj da se vjera istrgne iz srca muslimana, zbog čega on, uostalom, uživa simpatije i podršku Amerike i Zapada.

Slučaj Hašugija je pokazao nezavidnu poziciju u koju se ummet danas našao, razapet izmedju rusko-zapadnjačkih demon(krat)a s vana, i diktatorskih tagutskih režima iznutra. Ovi prvi ga pokušavaju prisiliti na prihvatanje vjere demokratije, kako bi njome što efikasnije i bezbolnije vladali, dok ga drugi truju sektaškom murdžijskom ideologijom, koja im pomaže da održe svoju diktaturu.

Za prve je Uzvišeni Allah rekao da “mržnja izbija iz njihovih usta, a još je gore ono što prsa njihova kriju”, dok je one druge Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, opisao kao ljude koji će govoriti jezikom muslimana i koji će stajati na vratima Džehennema i pozivati muslimane u njega!

“Ko god im se odazove, ući će u Vatru!”

(Put vjernika)

NOVO NA SAJTU

Šest koraka kako poboljšati namaz

0
Elhamdulillah. Težnja ka postizanju kvalitetnog namaza je nešto što svi mi, kao produktivni muslimani, želimo. Niko od nas ne želi da uči Kur'an tokom...
Bitka na Uhudu

Pouke bitke na Uhudu

Preporučeni sadržaj

Srbija i Kosovo u Washingtonu potpisali ekonomski sporazum

0
Sporazum o ekonomskoj normalizaciji između Srbije i Kosova, potpisan je danas u Bijeloj kući. Sporazum podrazumijeva, između ostalog, pristupanje Kosova inicijativi "mini-Šchengen", ulaganje u...

Islamske teme