Biznis kompanija “Medžlis IZ Srebrenik” zbog konkurencije odbila poslati svog hodžu na dženazu

Popularno na sajtu

Ovih dana se u Gornjim Moranjcima u Srebreniku odvija prava farsa između dvije biznis kompanije. Na jednoj strani je izuzetno profitabila firma koja sebe naziva Islamskom zajednicom, u ovom slučaju njena ispostava u Srebreniku poznata po imenu “Medžlis Islamske zajednice Srebrenik”, a na drugoj strani je relativno novo pogrebno društvo Ahmeljić.

Problem je nastao zato što se na dženazi Mirzeta Hodžića nije pojavio nijedan od 42 srebrenička imama, iako je obitelj “Islamskoj zajednici” uplatila 930 maraka za troškove dženaze, a uz to decenijama uredno plaćaju članarinu.

Jedini razlog zbog kojeg firma Islamska zajednica, tj. njena ispostava u Srebreniku, nije izvršila pazarenu i naplaćenu uslugu, jeste taj što je klijent, u ovom slučaju porodica umrlog, našao konkurentsku firmu pogrebno društvo Ahmeljić da izvrši gasul i tehničke pripreme dženaze, što je značilo da je Islamskoj zejednici ostao samo dio kolača za obavljanje same dženaze.

Uplatnica na iznos od 930 maraka

Ovakvo ponašanje klijenta nije se moglo tolerirarti, pa je Firma odlučila da uskrati svoju uslugu, iako je usluga plaćena ogromnih 930 maraka, za što kao dokaz postoji i potvrda o uplati. Klijent je kažnjen time što mu je firma uskratila hodžu koji je trebao da obavi uslugu dženaze.

Time je firma Islamska zajednica zavodeći monopol na svoje usluge odlučila uvesti strožiju disciplinu za klijente, jasno im stavljajući do znanja da ne smiju ići konkurenciji. Ostaje samo da se vidi, hoće li se naivan narod povinovati biznis planovima korumpirane firme koja sebe naziva Islamskom zajednicom.

Džafer Smajić, predsjednik Odbora džemata Gornji Moranjci, kazao je za Federalnu televiziju da se samo u Gornjim Moranjcima već dva puta dogodio ovakav slučaj, da su ljudi morali već opremljenu dženazu voziti u Srebrenik na ponovno opremanje (a sve kako bi firma Islamska zajednica inkeširala novac za svoje usluge).

Ako se ovakav slučaj već dva puta dogodio u jednom malom mjestu, nepristrasni čitalac može pretpostaviti koliko se istih ili sličnih slučajeva dogodi širom BiH, a o kojima mediji ne izvještavaju.

Iako su slične farse uobičajen postupak prema muslimanima, o kojima bi Islamska zajednica trebala da se brine, umjesto što ih pljačka, najnovije ispoljavanje prostakluka od strane IZ-a pokazuje da ova firma sve više postaje svijesna da se vremena mijenjaju i da njena stara biznis poslovica “Dok ima ovaca, biće i vune” polahko prestaje da važi.

Za Put vjernika: E.A.

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz