Austrijski nacisti se naoružavaju

Popularno na sajtu

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehammer upozorava na opasnost desničarskog ekstremizma u Austriji.

Nehammer je, u intervjuu agenciji APA, kazao da je veoma zabrinjavajuće kada jedna grupa desničarskih ekstremista posjeduje poluatomatsko oružje ili garante.

“Sljedeći korak ka atentatu je veoma mali”, upozorava on, prenio je Tanjug.

Ukazao je da iz Njemačke postoje već duže saznanja da se desničarsko-ekstremistička scena strukturiše i počinje da se naoružava.

“U Austriji to zapažamo sa nekim zakašnjenjem. Vidjelo se da je taj talas iz Njemačke dospio do nas. Taj razvoj je ekstremno zabrinjavajući i mora biti ozbiljno svaćen”, istakao je Nehammer.

Prema njegovim riječima austrijska vlada trenutno ima u fokusu identitariste, čiji simboli će biti zabranjeni.

To što ta desničarska organizacija nije zabranjena Nehammer je obrazložio da se radi o nekoj vrsti pokreta podržanoj od više udruženja.

Međutim, izmjenom zakona o zabrani simbola dobit će se mogućnost da se snažnije djeluje protiv te mreže, uvjeren je on.

Sredinom decembra austrijske vlasti su objavile da je kriminalistička služba Beča zadala težak udarac neonacističkoj sceni, uhapsivši jednog od glavnih neonacista u zemlji.

Kod pripadnika neonacističke skupine s vezama na njemačkoj bajkerskoj sceni, prema policiji, pronađeno je automatsko i drugo oružje, količina koja je djelovala kao priprema za rat.

“Borba protiv svakog oblika ekstremizma je prioritet ove Vlade. Borba se vodi energično i jedinstveno, nezavisno sa koje strane dolazi ekstremizam”, rekao je Nehammer.

Ekstremni desničari, protiv kojih je vođena istraga i uz pomoć njemačkih vlasti, imali su namjeru oformiti desničarske ekstremističke oružane snage.

Njemački i austrijski nacisti stoje iza mnogih fizičkih i oružanih napada na muslimane ove dvije zemlje. U tim napadima je u zadnjih nekoliko godina ubijeno nekoliko desetina muslimana.

Pored toga što su islamofobični i neprijateljski nastrojeni prema muslimanima i strancima, neonacisti su danas ogorčeni protivnici vakcinisanja, nošenja maski i preventivnih mjera protiv širenja kovida.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

%d bloggers like this: