Bez pomaka u pregovorima afganistanske vlade i talibana. Talibani pokrenuli ofanzivu

Od početka pregovora 12. septembra u Dohi čemu je prisustvovao američki državni sekretar Mike Pompeo, dvije strane potvrdile su jedino da imaju dijametralno suprotne stavove o svakom pitanju.

Popularno na sajtu

Afganistanska marionetska vlada i talibani ne mogu se složiti oko osnovnih pitanja nakon sedmice pregovora za okončanje dugogodišnjeg rata u kojem su ubijeni deseci hiljada ljudi, prenosi Hina.

Neslaganje, ne samo u vezi prekida vatre, već i oko temeljnih pitanja, ne ostavlja puno nade za zacjeljivanje rana ratom opustošene zemlje.

Uprkos poteškoćama, najnoviji pregovori rezultat su sporazuma talibana i SAD-a iz februara kojim se predviđa postepeno povlačenje stranih snaga.

No talibani nisu htjeli pristati na prekid vatre i rat se nastavlja. Oko 40 ljudi ubijeno je u talibanskim napadima prošle sedmice.

Od početka pregovora 12. septembra u Dohi čemu je prisustvovao američki državni sekretar Mike Pompeo, dvije strane potvrdile su jedino da imaju dijametralno suprotne stavove o svakom pitanju.

Dvije strane morat će se pozabaviti nizom različitih pitanja kako bi postigle mir, od legitimnosti vlade u Kabulu do prava žena.

“Prva sedmica pokazala je koliko će razgovori biti kompleksni, a najvažniji će biti oni o budućem političkom sistemu Afganistana”, rekao je Graham Smith, nezavisni analitičar koji pomno prati mirovne pregovore u Afganistanu.

Troje diplomata koji nadziru pregovore rekli su za Reuters da su pregovori zapeli na šerijatskom zakonu. Vlada i talibani bitno drukčije tumače taj zakon, rekao je zapadni diplomat u Dohi koji je htio ostati anoniman zbog osjetljivosti pregovora.

Imaju različite stavove o kažnjavanju zločina, pravima žena i slobodi govora.

Glasnogovornik predsjednika Ašrafa Ganija kritizirao je što su talibani već u ranoj fazi novih pregovora insistirali na raspravi o političkom uređenju zemlje.

Masivna ofanziva talibana u distriktu Gizab

Afganistanski talibani (IEA) sinoć su pokrenuli masivnu ofanzivu i postavili smrtonosnu zasjedu vladinim marionetskim snagama u distriktu Gizab u centralnoj pokrajini Uruzgan.

Talibani su u prvom ofanzivnom zamahu oslobodili naselja Sangan Šejh, Naykozai, Ramatak, Malizai, Bazmah i Bazar. Sjedišete distrikta nalazi se pod snažnom opsadom.

Aktivisti su izvijestili kako je broj poginulih u vladinim redovima zaista veliki.

Izvori bliski talibanima rekli su kako su se vladine okružne snage pokušale povući iz vojne baze Kandawgak u zgradu sjedišta policije Gizaba ali su upale u tešku zasjedu koja ih je koštala gubitkom najmanje 35 vojnika, dok ih je još oko 30 ranjeno.

Izvor: Agencije / Ummet Press

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz