Cavusoglu: Nećemo dozvoliti nove tenzije u Bosni i Hercegovini

Popularno na sajtu

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je, tokom posjete Sarajevu, kako ta zemlja u kontekstu stabilnosti i sigurnosti Bosne i Hercegovine bez ikakvih nametanja podržava sve formate koji su prihvatljivi svim akterima u BiH i regiji.

U okviru dvodnevne zvanične posjete Bosni i Hercegovini, Cavusoglu se u Sarajevu sastao sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković te članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem, dok se sa članom Predsjedništva Miloradom Dodikom nedavno sastao u Istanbulu, prenosi Anadolija.

Obraćajući se novinarima, Cavusoglu je istakao kako je sa kolegicom Turković imao konstruktivan sastanak na kojem su razgovarali o bilateralnim i regionalnim temama, kao i o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

“Turska i Bosna i Hercegovina imaju doboko ukorijenjene historijske i kulturne veze i ove godine obilježavamo 30. godišnjicu uspostave diplomatskih bilateralnih odnosa. Nastavljamo razvijati saradnju u političkoj, ekonomskoj, vojnoj i drugim oblastima. Prošle godine smo se približili milijardi dolara trgovinske razmjene i vjerujem da ćemo to ove godine nadmašiti”, rekao je Cavusoglu.

Naglasak na regionalnoj stabilnosti

On je kazao da su razgovarali i o odrazima aktuelnih globalnih kriza na ovu regiju. Dodao je da turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ima namjeru organiziranja trilateralnog samita Turske, Bosne i Hercegovine i Srbije i da je srbijanska strana već izrazila spremnost.

“Ova posjeta u pet balkanskih zemalja pokazatelj je važnosti koju pridajemo regionalnoj stabilnosti. Bosna i Hercegovina je ključna u pogledu stabilnosti u regiji i zato ne možemo dozvoliti nove tenzije u BiH i svi se trebaju odgovorno ponašati”, poručio je Cavusoglu.

Također je poručio da će Turska nastaviti snažnu podršku suverenitetu, teritorijalnoj cjelovitosti i stabilnosti Bosne i Hercegovine, kao i njenu orijentaciju prema Evropskoj uniji i NATO-u.

“Nastavljamo realizirati aktivnosti u pravcu jačanja stabilnosti i razvoja Bosne i Hercegovine i smatramo da to doprinosi i regionalnom prosperitetu”, zaključio je Cavusoglu.

Na upit novinara da prokomentira medijske navode da je na njegovom sastanku s Dodikom u Istanbulu 14. juna razgovarano o ideji sastanka lidera Turske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, Cavusoglu je kazao da je Turska bila predvodnik inicijative uspostave trilateralnih mehanizama zarad uspostave i očuvanja stabilnosti u BiH i na Zapadnom Balkanu.

‘Jasne i nedvosmisene’ poruke

“Za dobrobit stabilnosti i razvoja Bosne i Hercegovine smo spremni na podršku i učešće u svim bilateralnim i multilateralnim političkim, ekonomskim i drugim inicijativama koje su prihvatljive svim stranama i stalno podstičemo strane u tom pravcu”, rekao je Cavusoglu.

Šef turske diplomatije dalje je na upit novinara kazao da je stav Turske veoma jasan u odnosu na situaciju u Bosni i Hercegovini te je dodao da je Dodik jedan od tri člana Predsjedništva ove zemlje, sviđalo se to nekom ili ne.

“Mi se bez pravljenja razlika sastajemo sa svim članovima Predsjedništva BiH. Na isti način razgovaramo sa svima. Kada su u pitanju neke odluke i koraci koje su vlasti bh. entiteta Republike Srpske napravile u posljednje vrijeme i kada je u pitanju očuvanje političkog i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine tu je naš stav uvijek jasan i uvijek na isti način iznesen svim stranama sa kojima razgovaramo. U tom kontekstu smo i na posljednjem sastanku Dodiku iznijeli jasne i nedvosmislene poruke”, rekao je Cavusoglu.

Napomenuo je i kako je tokom posjete Zagrebu jasno rekao da sve aktivnosti i napori koji se ulažu na očuvanju jedinstva, zajedništva, stabilnosti i sigurnosti Bosne i Hercegovine će biti u potpunosti podržani od Turske.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz