Drugi turski ‘humanitarni voz’ stigao u Afganistan u vremenu potrebe

Popularno na sajtu

Drugi ‘humanitarni voz’ koji je prevozio 920 tona hitne robe pod koordinacijom turske vlade stigao je u Afganistan u srijedu.

Voz od 45 vagona koji je krenuo iz glavnog grada Ankare 11. februara, na ceremoniji su primili turski generalni konzul Sinan Ilhan, koordinator Fondacije Maarif za Afganistan Salih Sagir, predstavnici Turske agencije za saradnju i koordinaciju (AFAD), Turske i Afganistana Crvenog polumjeseca i nekih turskih nevladinih organizacija.

Vršilac dužnosti avganistanskih vladinih zvaničnika također je prisustvovao ceremoniji koja je održana na granici Torghundi koja se nalazi u sjeverozapadnoj provinciji Herat.

Najmanje 11 humanitarnih grupa iz Turske, pod okriljem državnog AFAD-a, isporučuje humanitarnu pomoć Afganistanu, koji se suočava s krizom hrane i potrebna mu je hitna pomoć.

U razgovoru za Anadolu Agency, Burhan Aslan iz AFAD-a rekao je da je drugi voz uključivao hranu, ćebad, odjeću, medicinske potrepštine i zdravstvene potrepštine.

Napominjući da će materijal pomoći biti spakovan i spreman za distribuciju u 34 avganistanske provincije, Aslan je rekao da je istovar stvari iz voza u toku.

On je rekao i da se nastavlja distribucija paketa iz prvog voza koji je u Avganistan stigao 7. februara, dok je do sada završena distribucija u preko 20 provincija.

Voz je prešao 4.168 kilometara (3.590 milja) preko Irana i Turkmenistana da bi stigao do Afganistana.

Grupe pomoći opisuju tešku situaciju u Afganistanu kao jednu od najbrže rastućih humanitarnih kriza u svijetu.

(AA)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz