Dževlani: Turski sunnijski narod je direktno zahvaćen bitkom u Idlibu

Popularno na sajtu

Tahriru-Šam (HTŠ) je prije dvije sedmice posredstvom pobunjeničke grupe Džejš el-Ahrar od Turske dobio prvu isporuku oružja što je prvi takav slučaj od početka rata. Pošiljka je uključivala municiju, vojna oklopna vozila, protuoklopne projektile i nekoliko komada protuzračnih navođenih bacača.

Kao što je poznato, Turska je godinama naoružavala HTŠ-ove rivalske grupe i vršila konstantan pritisak da se cijeli savez rasformira, ali to se promijenilo obzirom da je Rusija prekršila sporazum s Turskom o primirju i deeskalaciji te napala Idlib sa svim snagama, što je dovelo do toga da preko milion novih izbjeglica pristigne na tursku granicu.

Ebu Muhammed el-Dževlani, generalni zapovjednik HTŠ-a u posljednjem intervjuu za Insight Media alarmirao je i indirektno pozvao Tursku da, obzirom da već dvije godine ima stacionirane trupe u Idlibu, poduzme konkretnije i oštrije korake protiv Assadovog režima.

”Kao što je poznato, Turska već dvije godine ima svoje kontrolne tačke u Idlibu. Tačke su bile pod napadom ruskih okupacionih snaga i režimskih milicija, tako da su Turci ušli s zadatkom da odgovore.

Turski narod je direktno povezan s ovom bitkom, jer će ga pogoditi njen ishod. Negativno će se odraziti na politiku, ekonomiju, društvo, nacionalnu sigurnost, a i vojno. Idlib je geografski povezan s Turskom, a ta povezanost je još veća jer su oba naroda sunnijska. Iranci žele to promijeniti mijenjanjem demografske strukture sirijskog stanovništva, a Rusija im u tome pomaže svojim zločinačkim operacijama”, rekao je Dževlani.

”Idlib je pogođen velikom vojnom kampanjom koja je započela mirovnim pregovorima u Astani i Sočiju. Na terenu je veliki broj artiljerije i ratnih aviona. Potrebno je da sve grupe imaju bolju koordinaciju, snage moraju biti pod jedinstvenom komandom. Važno je istaknuti da ova bitka konstantno traje devet mjeseci, a samo u zadnjem mjesecu smo, HTŠ i članice op. sobe Fethul-Mubin, izveli preko 30 vojnih operacija u pokušajima da razbijemo tu vojnu kampanju.

Kako god, država je u ratu i situacija se mijenja, jedan dan bude u njihovu korist a drugi u našu. Kao što je režim velikom brzinom osvojio teritorije, velikom brzinom će se i povući. Uz Allahovu pomoć, vratit ćemo se i osloboditi ta područja dok cijela država ne bude oslobođena”, dodao je Dževlani.

Ummet Press

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz