Turska, Pakistan i Armenija zatvorile granice s Iranom zbog korona virusa

Popularno na sajtu

Turska, Pakistan i Armenija zatvorile su granice s Iranom nakon izvještaja o više smrtnih slučajeva zbog korona virusa u toj zemlji.

Zbog naglog porasta broja zaraženih korona virusom u Iranu, gdje je dosad umrlo najmanje osam osoba, Turska je privremeno zatvorila granične prijelaze s tom zemljom, a privremeno su obustavljene linije i u željezničkom i aviosaboraćaju, javila je agencija Anadolija.

“U Iranu, prema posljednjim informacijama, imamo 43 slučaja zaraze korona virusom, te osam umrlih. S obzirom na činjenicu da se u Iranu situacija pogoršava, donijeli smo odluku o privremenom zatvaranju granica”, rekao je ministar zdravstva Turske Fahrettin Koca novinarima u Istanbulu.

“Svi međunarodni letovi (dolasci iz Irana) večeras od 20:00 sati su jednostrano i privremeno obustavljeni. Letovi iz Turske prema Iranu nisu obustavljeni”, rekao je Koca.

Ministar Koca je dodao kako u posljednja dva dana, za osam iranskih državljana zbog simptoma nije dozvoljen ulazak u Tursku.

Mjere prekida komunikacije sa Iranom uslijedile su nakon sve većeg porasta slučajeva zaraze izvan Kine, posebno u Italiji i Južnoj Koreji, uključujući i Iran.

Xi: Najveća javnozdravstvena vanredna situacija

U međuvremenu, predsjednik Kine Xi Jinping, odakle se krajem prošle godine virus i počeo širiti, prvo u provinciji Wuhan, opisao je epidemiju kao “najveću javnozdravstvenu vanrednu situaciju” od osnivanja komunističke Kine.

Broja smrtnih slučajeva izazvani korona virusom u nedjelju je dosegao 2.242, a do sada je zabilježeno 76.936 infekcija.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) rekla je da je zabrinuta zbog porasta zaraženih slučajeva koji nemaju jasnu vezu s Kinom.

Armenija će ‘prekinuti komunikaciju’ s Iranom na dvije sedmice

Armenski premijer Nikol Pashinyan poručio je da će ta zemlja “prekinuti komunikaciju” s Iranom na dvije sedmice nastojeći spriječiti širenje korona virusa.

U poruci na Facebooku Pashinyan je rekao da će Armenija zatvoriti svoju granicu s Iranom i zaustaviti zračni saobraćaj.

Pakistan zatvara granicu s Iranom

Pakistan je objavio da zatvara granicu sa susjednim Iranom nakon što je Teheran potvrdio osam smrtnih slučajeva od korona virusa.

“Zatvorili smo granicu s Iranom zbog tamošnjih izvještaja o korona virusu”, rekla je Ayesha Zehri, visoki vladin dužnosnik u pakistanskoj provinciji Balochistan na jugozapadu zemlje, koja graniči s Iranom.

EU ne vidi “potrebu za panikom”

Evropska unija ne vidi “potrebu za panikom” zbog izbijanja korona virusa u Italiji koja je već ubila tri osobe i zarazila više od 100 u zemlji.

“EU ima potpuno povjerenje u talijanske vlasti i odluke koje donose”, rekao je Paolo Gentiloni novinarima nakon sastanka financijskih čelnika G20 u Saudijskoj Arabiji.

“Dijelimo zabrinutost zbog moguće zaraze (ali) nema potrebe za panikom.”

Afganistan zabranio putovanja u Iran

Afganistan je također obustavio putovanje zrakom i zemljom u susjedni Iran, gdje žive milioni afganistanskih izbjeglica, budući da širom regije raste strah zbog porasta novih infekcija korona virusa.

“Kako bi spriječio širenje korona virus i zaštitio javnost, Afganistan obustavlja sva kretanja putnika (zrak i zemlja) do i iz Irana”, stoji u izjavi na Twitteru ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Afganistana.

Jordan zabranjuje ulazak iz Kine, Irana, Južne Koreje

Vlasti Jordana također su saopćile da će zabraniti građanima iz Kine, Irana i Južne Koreje da uđu u kraljevstvo u namjeri da spriječe širenje epidemije.

Državni ministar za odnose s medijima, Amjad Adayleh, rekao je da je odluka dio “preventivnih mjera … nakon porasta slučajeva korona virusa u Južnoj Koreji, Iranu” i Kini.

Iranski ministar: Virus došao iz Kine

Iranski ministar zdravstva rekao je da je korona virus u tu bliskoistočnu zemlju došao iz Kine.

Saeed Namaki rekao je za državnu televiziju da je virus došao iz Kine u sveti grad Qom u centralnom Iranu. Kazao je da je jedan iranski građanin koji je preminuo od virusa bio trgovac koji se posljednjih sedmica redovito kretao između dvije zemlje, koristeći ne direktne letove, nakon što je Iran zaustavio direktne putničke letove za Kinu.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz