Sirija: Pobunjenici iz defanzive prešli u napad i osvojili ključno naselje Nejrab

Popularno na sajtu

Sve sirijske pobunjeničke vojne grupe, objedinjene u operativnu sobu ”Fethul-Mubin”, u ponedjeljak su pokrenule masivan napad na naselje Nejrab, ključnu tačku koju je potrebno osvojiti da bi se prišlo Sarakibu, kao i da bi se presjekao strateški autoput M5, izvijestili su aktivisti.

Napad predvode HTŠ i NLF u punom kapacitetu, ojačani opozicijskom Trećom legijom iz Halepa. Lokalni mediji rekli su da je turska vojska prije napada granatirala položaje Assadovih militanata u Nejrabu.

Izvori navode da su pobunjenici osvojili Nejrab ali da je situacija promjenjiva zbog dolaska režimskog pojačanja.

Bitka za Idlib

Još najmanje 12 turskih vojnika je ubijeno i ranjeno u ruskom zračnom udaru prije nekoliko trenutaka. Odnos između Rusije i Turske izuzetno je u kritičnoj fazi.

Tijela ruskih plaćenika razbacana su po ulicama Nejraba

Dopisnik za mrežu Nidaa-Surija je, pozivajući se na izvor iz NLF-a, izvijestio da je NLF uništio tenk i dva terenska vozila na osi Hantotin, ubijajući i ranjavajući 15 neprijateljskih militanata.

Najveći pobunjenički napredak odnosi se na osvajanje ključnog naselja Nejrab te obližnjeg mjesta Salhija kod kojeg su zaplijenjena oklopna vozila i baza za lansiranje navodećih projektila.

”Nejrab je naš. Tijela pripadnika proruske republikanske garde i 25. režimske divizije razbacana su po ulicama Nejraba. Neka su blagoslovljene ruke hrabrih mudžahida i neka Allah prihvati njihovu žrtvu i junaštvo”, rekao je opozicijski vojni aktivist Tahir el-Omer.

Ummet Press

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz