Odlike mjeseca ramazana

Popularno na sajtu

1) Mjesec u kojem je objavljen Kur'an – posljednja Allahova knjiga i pečat svih objava

Kaže Uzvišeni:

شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِيَ أُنزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِّلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِّنَ الْهُدَى وَالْفُرْقَانِ

“U mjesecu ramazanu je objavljen Kur’an koji je putokaz ljudima i jasan dokaz pravog puta i razlikovanje dobra od zla.” (El-Bekara, 285. ajet)

I kaže Uzvišeni:

إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ

“Mi smo ga objavlili u noći Kadr.” (El-Kadr, 1. ajet)

I kaže isto tako:

إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةٍ مُّبَارَكَةٍ

“Mi smo ga objavili u Blagoslovljenoj noći” (Ed-Duhan, 3. ajet).

Nema sumnje da je ovo najveća odlika ovog mubarek mjeseca, jer Kur’an je, vodič, putokaz, svjetlo, milost i lijek ovom ummetu.

Kaže Uzvišeni:

إِنَّ هَذَا الْقُرْآنَ يِهْدِي لِلَّتِي هِيَ أَقْوَمُ وَيُبَشِّرُ الْمُؤْمِنِينَ الَّذِينَ يَعْمَلُونَ الصَّالِحَاتِ أَنَّ لَهُمْ أَجْرًا كَبِيرًا

“Ovaj Kur'an vodi jedinom ispravnom putu, i vjernicima koji čine dobra djela donosi radosnu vijest da ih čeka nagrada velika” (El-Isra’, 9. ajet)

I kaže:

وَنُنَزِّلُ مِنَ الْقُرْآنِ مَا هُوَ شِفَاء وَرَحْمَةٌ لِّلْمُؤْمِنِينَ وَلاَيَزِيدُ الظَّالِمِينَ إَلاَّ خَسَارًا

“Mi objavljujemo u Kur'anu ono što je lijek i milost vjernicima, a nevjernicima on samo povećava propast.” (El-Isra’, 82. ajet)

I kaže:

يَهْدِي بِهِ اللّهُ مَنِ اتَّبَعَ رِضْوَانَهُ سُبُلَ السَّلاَمِ وَيُخْرِجُهُم مِّنِ قَدْ جَاءكُم مِّنَ اللّهِ نُورٌ وَكِتَابٌ مُّبِينٌ الظُّلُمَاتِ إِلَى النُّورِ بِإِذْنِهِ وَيَهْدِيهِمْ إِلَى صِرَاط مستقيم

“A od Allaha vam dolazi svjetlost i Knjiga jasna kojom Allah upućuje na puteve spasa one koji nastoje da steknu zadovoljstvo Njegovo i izvodi ih, po volji Svojoj, iz tmina na svjetlo i na pravi put im ukazuje” (El-Ma'ida, 15-16. ajet)

Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, kaže: ’’Najbolji od vas su oni koji se pouče Kur’anu i druge poučavaju njemu.’’ Hadis je vjerodostojan, a bilježi ga Ahmed, Darimi, Ibn Ebi Šejbe i drugi.

I kaže: ’’Učaču Kur’ana, kada uđe u Džennet, će biti rečeno: Uči i penji se. Pa će on učiti i za svaki proučeni ajet biti uzdizan za deredžu sve dok ne prouči zadnji ajet kojeg je znao.’’ Hadis je vjerodostojan a bilježi ga Ahmed, Nesai, Ebu Davud, Tirmizi i drugi.

Omer, radijAllahu anhu, kaže: ’’Zaista Allah uzdiže ovom knjigom jedne i ponižava njome druge ljude.’’ (Bilježi ga Muslim).

2) Mjesec teravije i noćnog namaza

Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, kaže: ’’Ko probdje mjesec ramazan (tj. klanja noćni namaz) vjerujući i očekujući nagradu, biće mu oprošteni prijašnji grijesi.’’ Hadis bilježe autori šest hadiskih zbirki, a Muslim na početku dodaje: ’’Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, nas je podsticao da klanjamo noćni namaz u ramazanu ali nam to nije naređivao.’’

Neki čovjek je došao Allahovom Poslaniku, sallAllahu alejhi we sellem, i rekao: ’’O, Allahov Poslaniče, ako posvjedočim da nema drugog boga osim Allaha i da si ti Njegov Poslanik, ako klanjam pet dnevnih namaza, dajem zekat, postim i u kijamu (noćnom namazu) provodim ramazan, od kojih ću ljudi biti?Od iskrenih i šehida – odgovori Poslanik.’’ Hadis bilježi Bezzar, Ibn Huzejme, Ibn Hibban i drugi a šejh Albani ga je ocijenio vjerodostojnim. Pogledaj Sahihu et-tergib 1/415.

Onaj ko teravih namaz bude klanjao sa imamom sve dok se on ne udalji biće mu upisano kao da je čitavu noć probdio u namazu.

Ebu Zerr, radijAllahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, rekao: ’’Ako čovjek klanja sa imamom sve dok se on ne udalji biće mu upisano kao da je čitavu noć proveo u ibadetu.’’ Hadis bilježi Ebu Davud, Nesai i Tirmizi koji ga ocjenjuje vjerodostojnim, vjerodostojnim ga je ocijenio i šejh Albani. Pogledaj Salatu et-teravih 15. str.

3) Mjesec u kojem se opraštaju grijesi

Džabir ibn Semure prenosi da je Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, rekao: ’’Došao mi je Džibril i rekao: O, Muhammede, ko zatekne jednog roditelja pa preseli i uđe u vatru (tj. ne stekne Džennet pokornošću njima) pa Allah ga udaljio. Reci amin, pa sam rekao amin. O, Muhammede, ko dočeka mjesec ramazan pa preseli i grijesi mu ne budu oprošteni te uđe u vatru, pa Allah ga udaljio…’’ Hadis bilježi Taberani i Ibn Hibban u svom Sahihu, a šejh Albani ga je ocijenio vjerodostojnim. Pogledaj Sahihul džami’ hadis br. 75.

Ebu Hurejre, radijAllahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, rekao: ’’Ko posti mjesec ramazan vjerujući i očekujući nagradu, biće mu oprošteni prijašnji grijesi.’’ Hadis bilježi Buhari.

Ebu Hurejre, takođe, prenosi da je Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, rekao: ’’Ko probdje mjesec ramazan (tj. klanja noćni namaz) vjerujući i očekujući nagradu, biće mu oprošteni prijašnji grijesi.’’ Hadis bilježe autori šest hadiskih zbirki.

On takođe prenosi da je Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, rekao: ’’Pet dnevnih namaza, džuma do džume i ramazan do ramazana brišu grijehe koji se počine između njih.’’ Hadis bilježi Muslim

4) Mjesec u kojem je blagoslovljena noć Kadra

Kaže Uzvišeni:

إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ وَمَا أَدْرَاكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْر لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِّنْ أَلْفِ شَهْرٍ تَنَزَّلُ الْمَلَائِكَةُ وَالرُّوحُ فِيهَا بِإِذْنِ رَبِّهِم مِّن كُلِّ أَمْرٍ سَلَامٌ هِيَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِِ I kaže isto tako: إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةٍ مُّبَارَكَةٍ

“Mi smo ga objavili u Blagoslovljenoj noći.” (Ed-Duhan, 3. ajet)

’’Mi smo ga počeli objavljivati u noći Kadr –a šta ti misliš šta je noć Kadr? Noć Kadr je boja od hiljadu mjeseci –meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake, sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane.’’ (El-Kadr, 1-5. ajet)

Ebu Hurejre, radijAllahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, rekao: ’’Ko probdje noć Kadra vjerujući i očekujući nagradu, biće mu oprošteni prijašnji grijesi.’’ Hadis bilježi Buharija i Muslim.

Noć Kadra se nalazi u zadnjoj trećini ramazana u neparnim noćima, stoga je poželjno da čovjek te noći probdi u ibadetu kako je to činio Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, koji je zadnjih deset dana mjeseca ramazana provodio u I’tikafu. Nakon što je spomenuo razilaženje uleme po pitanju noći u kojoj je lejletul Kadr, Ibn Hadžer, rahimehullahu te'ala, kaže: ’’Najprioritetnije mišljenje je da se ona nalazi u zadnjim neparnim noćima mjeseca ramazana i da se mijenja (tj. da nije svake godine u istoj noći). Većina učenjaka se nada da je ona u 27. noći.’’ (Fethul Bari)

Onaj kome bude uskraćen ibadet ove noći, takvom je uskraćen veliki hajr.

Iz knjige: Nidau er-rejjan

Preuzeto sa: www.stazomislama.com

 

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz