Džihadske skupine ponovno uspostavile kontrolu nad strateškim selom Al Ball, na sjevero-zapadu Halepa

Objavljeno / ažurirano:

Aktivisti džihadskih skupina, putem socijalnih mreža potvrdili su da su združene džihadske oslobodilačke skupine nakon žestokih sukoba ponovno uspjele uspostavite kontrolu nad strateškim selom Al Bal na sjevero-zapadu provincije Halep gdje IDIŠ već oko dvije sedmice izvodi žestoku ofanzivu na položaje džihadskih skupina dok Assadove režimske snage istovremeno bombarduju defanzivne položaje džihadskih skupina što ih znatno slabi a pomaže IDIŠ-u.

SOHR (Sirijski observtorij za ljudska prava) javlja da su režimske snage, osim bombardovanja defanzivnih položaja džihadskih skupina, bombardovale gradske četvrti Al Marjah, Al Salhin i Karem Hawmed u gradu Halepu.

Aktivisti također javljaju da su združene džihadske oslobodilačke skupine upale u Al Bal sa 10 tenkova i oklopnih vozila gdje su nakon par sati sukoba uspjele potisnuti i odbaciti IDIŠ na početne položaje – prema selu Tawghali.

U sukobima je poginulo 15 boraca IDIŠ-a dok je na strani džihadskih skupina poginulo 12 boraca ukjučujući jednog komadanta i reportera (novinara) Vojske Islama.

Džihadske skupine, nakon što su porazile i odbacile IDIŠ prema selu Tawghali, zarobile su jedan potpuno funkcionalan tenk, nekoliko artiljerijskih strojnica i mnogo ručnog naoružanja i municije.

Sukobi se nastavljaju u selima Sorana I'zaz i Tal Maled na sjeveru grada Halepa.

Front je relativno stabilan, iako snage IDIŠ-a konstantno pokušavaju proboj praktično duž cijele linije fronta protiv džihadsko oslobodilačkih skupina.

(Put Vjernika)

NOVO NA SAJTU

Hindu genocid nad muslimanima: Premijer Indije na polaganju kamen-temeljca za izgradnju...

0
Indijski nacistički premijer Narendra Modi položio je "srebrnu ciglu" (kamen-temeljac) za izgradnju hrama mušričkom bogu Ramu, kojeg obožavaju hindusi, na mjestu gdje je nekada bila Babri džamija u Ajudiji (Ayodhya) u pokrajini Utar Pradeš, Indija, izvještavaju globalni mediji i grupe za zaštitu ljudskih prava.

Preporučeni sadržaj

Kineski genocid nad muslimanima: Zabrana hidžaba i dugačke odjeće, javno rezanje...

0
S obzirom da je genocidna vlast zabranila hidžab, muslimanke su prisiljene da izlaze bez mahrame na glavi, ali su mnoge od njih i dalje nosile široku i dugačku odjeću. Međutim...

Islamske teme