Ebu Muhammed Dževlani: Režim je oslabio, mudžahidi su pobjednici u ovoj bitci za Idlib

Popularno na sajtu

Više od tri mjeseca prošlo je od pokretanja široke režimske vojne ofanzive na regije Idlib, sjeverna Hama i Latakija. Iako je ofanziva imala punu vojnu podršku Rusije koja je na teren čak slala svoje specijalne snage, sirijski režim je obznanio svoj vojni poraz budući da je na kraju prihvatio mirovni sporazum kojeg je ranije više puta kršio i odbijao.

Ebu Muhammed el-Dževlani, generalni zapovjednik džihadskog saveza Tahriru-Šam koji je imao vodeću ulogu u odbrani glavnog fronta (Kafr Nabuda), održao je konferenciju za novinare na kojoj je iznio nekoliko činjenica;

1. Napadi zločinačkog režima i Rusije trajali su više od 90 dana. Vojna i civilna snaga na slobodnim teritorijama se udružila, i šira javnost (muslimana) imala je veliki utjecaj na (globalni) stav protiv ofanzive.

2. Aktuelni prekid vatre nema nikakve veze sa 13. susretom u Astani, nije se promijenio stav o izdajicama šehidske krvi.

3. Režim je oslabio iznutra. Redovna vojska izgubila je moć, a milicije su postale sporne.

4. Rusi očajavaju jer se režim nije u stanju vojno prilagoditi. Iako su Rusi započeli prvi napad nasilnim bombardovanjem, snage kriminalnog režima nisu mogle ostvariti nikakve ciljeve na kopnu.

5. Plan kriminalnog režima u ovom vojnom pohodu bio je zauzeti čitavu slobodnu teritoriju u nekoliko faza. Iako je pohod trajao tri mjeseca, nisu uspjeli ostvariti ništa. U tom kontekstu mudžahidi su pobjednici.

6. Sve mudžahidske grupe su se ujedinile, počele su djelovati jedna s drugom i to je uticalo na usavršavanje vojne tehnike i taktike. Oslobađanje područja Tel Melah i Džubejn mnogo je utjecalo na zaustavljanje napretka režima.

7. Režim nije samo pretrpio vojne gubitke u ovom pohodu, vrijednost sirijske lire je pala za 20% u tom periodu. Režim prolazi kroz krizu u svojim područjima u smislu velike nezaposlenosti, nedostatka goriva, hrane i usluga.

8. Režim nema kontrolu nad ekonomskim sistemom, gospodarstvom upravljaju bande.

9. Rusija i Iran, u zamjenu za vojnu pomoć u ratu, od režima oduzimaju bogatstva (naftu, plin…).

10. Rusi su kupili i zaposjeli trgovačku luku Tartus, rezerve fosfata te plinske i naftne bušotine. Oni nadomještaju gubitke u ratu s tim prirodnim bogatstvima. U vezi toga, režim nema nikakav neovisan izbor.

11. Iranci su zaplijenili veliki broj nekretnina u regijama režima. To su učinili u okviru svojih dugoročnih planova da narod koji se pobunio i koji je na teritoriju režima pretvori u prorežimski narod.

12. Revolucija je postigla mnoge svoje ciljeve. Režim se urušio i ekonomski i vojno.

13. Iako režim stalno govori o zaštiti ugroženih manjina, manjine u Siriji zapravo pate od progona i loših životnih uvjeta na teritorijama režima.

14. Alevijska zajednica u Siriji je ljuta na režim. Dali su hiljade sinova da se bore za Bašara, a zauzvrat nisu imali nikakve finansijske koristi niti im je pružena osnovna zdravstvena zaštita.

15. Rusija nije uspjela politički legimitirati režim (na međunarodnoj sceni). Čak i oni koji su pokušali napraviti dobre odnose s režimom – poput Omera Bašira (svrgnutog sudanskog predsjednika) – bili su zapaljeni vatrom sirijske revolucije.

16. Slava (na slobodnim teritorijama) koja se trenutno događa je prvenstveno zbog Allahove milosti, a potom zbog šehida koji su dali svoje živote radi sigurnosti i odbrane ove zemlje.

17. Postoje lijepi prizori koji su nastali tokom ovog procesa (odbrane). Najvažnija od ovih scena je solidarnost i ljubav između civilne javnosti i mudžahidskih grupa. Što se grupe više ujedine, to je stav i rad protiv neprijatelja moćniji.

18. Muhadžiri (strani borci) odigralu su također veliku ulogu u odbrani ove zemlje. Među njima je bilo šehida i ranjenika. Oni čitavom svijetu poručuju da su neodvojivi dio ove zemlje.

19. Mediji i medijske ličnosti također su odigrali značajnu ulogu u suprotstavljanju neprijateljskoj ofanzivi. Bilo je onih koji su poginuli i onih koji su ranjeni kako bi drugim narodima prenijeli ono što se događa u ovom žestokom ratu.

20. Centri civilne zaštite (Bijeli šljemovi) bili su među najvažnijim metama ruske okupatorske vojske. To ih nije spriječilo da prate letove aviona i izvršavaju svoje dužnosti.

Ummet Press

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz