Facebook odobrava objavljivanje oglasa koji pozivaju na istrebljenje Palestinaca

Popularno na sajtu

Američki list Intercept navodi da je Facebook pristao objaviti seriju reklama u kojima se Palestinci ne tretiraju kao ljudska bića i koje pozivaju na njihovo ubijanje, što su organizacije za ljudska prava poslale kompaniji radi provjere njihove usklađenosti sa standardima praćenja sadržaja u aplikaciji.

List ističe da oglasi, koji su objavljeni na arapskom i hebrejskom jeziku, uključuju flagrantna kršenja politike Facebooka i kompanije Meta, koja je vlasnik aplikacije.

Neki od njih su direktno pozivali na ubijanje palestinskih civila, dok su drugi pozivali na “holokaust nad Palestincima” i eliminaciju “žena, djece i staraca u Gazi”.

Oglasi i publikacije koje je dostavio Hamleh centar Arapskog centra za razvoj društvenih medija, a koje je aplikacija pristala objaviti, uključivale su i druge publikacije koje su zaobišle ​​cenzuru koju aplikacija nameće na arapski sadržaj.

Djeca Gaze kao ‘budući teroristi’

Neke su opisivale djecu Gaze kao “buduće teroriste”, dok su druge sadržavale uvrede na račun Arapa i Palestinaca.

Ideja o slanju ovih oglasa Facebooku kako bi se testirali njegovi algoritmi cenzure došla je nakon što je Nadeem Al-Nashif, osnivač Hamla centra, prošlog mjeseca otkrio da se na njegovoj Facebook stranici pojavio oglas koji eksplicitno poziva za atentat na američkog aktivistu Paula Larodea, jednog od osnivača Pokreta za slobodu Gaze.

“Vrijeme je da se ubije Paul LaRudi, antisemitski terorista i borac protiv ljudskih prava iz SAD-a”, navodi se u oglasu koji je na Facebooku objavila desničarska izraelska grupa AD Can.

Facebook je kasnije izbrisao oglas, nakon što ga je Al-Nashif prijavio.

AD Can je desničarska izraelska grupa, koju su osnovali bivši oficiri Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) i izraelske obavještajne službe za borbu protiv “antiizraelskih organizacija” i onih koje se finansiraju iz antisemitskih izvora, navodi Intercept.

“Odobravanje ovakvih oglasa je najnoviji razvoj događaja u nizu Metinih nekorektnosti prema palestinskom narodu”, kazao je Al-Nashif.

Poziv na kampanju bojkota

“U ovoj krizi svjedočili smo kontinuiranom obrascu jasne netrpeljivosti i diskriminacije od Mete prema Palestincima.”

Facebook i druge aplikacije povezane s Metom optužene su za ograničavanje sadržaja koji podržavaju Palestinu, posebno tokom nedavne izraelske agresije na Pojas Gaze, što Meta negira.

Prošlog oktobra su brojni poznati društveni mediji u arapskom svijetu pozvali na kampanju bojkota i zatvaranje platformi kompanije Meta, koja je vlasnik Facebooka, Instagrama i WhatsAppa.

Ovakav poziv suprostavljanje je antipalestinskim usmjerenjima kompanije i ograničenjima sadržaja vezanih za izraelski rat u Gazi.

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz