Facebook priznao da je slušao audioporuke korisnika

Facebook je platio kompanijama da transkribiraju audioporuke među korisnicima da bi unaprijedio sisteme prepoznavanja glasa.

Objavljeno / ažurirano:

Facebook je priznao da koristi vanjske tvrtke kako bi slušao audioporuke koje razmjenjuju korisnici u svrhu unapređenja sustava za prepoznavanje glasa.

Prema izvješću BloombergaFacebook je platio tvrtkama da transkribiraju audioporuke među korisnicima, a one nisu znale čije su poruke niti kako je Facebook došao do njih.

U odgovoru na izvješće Facebook je naveo da su korisnici čije su poruke transkribirane potvrdili tu mogućnost u aplikaciji Messenger te da je praksa otad prestala.

“Kao i Apple i Google, prije više od tjedna pauzirali smo pregled audiozapisa” navela je kompanija.

Priznali i Amazon, Apple i Google

Ipak, Bloomberg navodi da se u toj politici korištenja podataka ne spominje ljudsko uplitanje u audiozapise.

Politika spominje samo “dobavljače i pružatelje usluga koji podržavaju naše poslovanje analizirajući kako se naši proizvodi koriste”.

Facebook je četvrta tvrtka u posljednjih nekoliko mjeseci koja je kritizirana zbog preslušavanja glasovnih poruka svojih korisnika.

Amazon, Apple i Google priznali su da su ljudi preslušavali i transkribirali audiozapise glasovnih usluga iz Alexa, Siri i Google Homea, a svi su tvrdili da je cilj bio unaprijediti glasovno prepoznavanje.

Te tvrtke otad tvrde da su prestale s time nakon što su organizacije koje se bave pitanjima zaštite privatnosti izrazile zabrinutost zbog te prakse.

Snažan nadzor

Posljednjih nekoliko godina mnoge su velike tehnološke tvrtke došle pod snažan nadzor zakonodavaca i zagovornika privatnosti zbog svojih praksi povezanih s prikupljanjem velikih količina podataka o svojim korisnicima.

Prošlog je tjedna savezni žalbeni sud odbacio napore Facebooka da poništi tužbu u kojoj se tvrdi da je ilegalno prikupljao i pohranjivao biometrijske podatke za milijune korisnika bez njihova pristanka.

Tvrtka je također pristala platiti rekordnih pet milijarda dolara prošlog mjeseca kako bi ispunila nagodbu u vezi s istragom o privatnosti podataka američke Savezne komisije za trgovinu.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NOVO NA SAJTU

Ruska vojska

Sirija: Šta je sljedeći potez Rusije u Manbidžu?

Ubrzo nakon što je američka vojska počela povlačenje iz sjeverne Sirije ovog mjeseca Rusija je odmah dovela svoje snage kako bi popunila vakuum vojne...
islamske teme kader

Podjela sunneta i hadisa

Preporučeni sadržaj

islamske fetve

Onaj ko sudi drugim zakonom mimo Allahova je poput onoga ko...

Ko sudi drugim zakonom mimo Allahova, pa makar vjerovao da je Allahov zakon bolji, je mušrik1. Njegovo ubjeđenje da je Allahov šerijat bolji (od...

Islamske teme