Richard Stallman: Facebook je mašina za digitalni nadzor ljudi

Popularno na sajtu


Kada je prije nekoliko mjeseci, nakon smrti Steva Jobsa izjavio “Nije mi drago što je mrtav, ali mi je drago što ga više nema”, Richard Stallman je bio izložen osudi javnosti. Stallman, jedan od pionira programiranja i kreatora Linuxa, danas kaže da ga to ni malo ne pogađa i da i dalje stoji iza svog komentara.

– Priča kako se Jobs nije mogao odbraniti jer je mrtav je smiješna jer postoji cijeli PR tim njegove kompanije koji je posvećen samo tome da ga cijeli svijet oplakuje. Apple je pionir sistema cenzure softvera, a Jobs se bavio time da zarobi korisnike svojih uređaja. Mene on kao osoba ne zanima, ali protiv zla koje je učinio, borićemo se još godinama – objašnjava Stolman u intervjuu za hrvatski “t-portal”.

Osim za Jobsa, Stallman, poznat po internet aktivizmu i borbi za slobodan softver, nema lijepe riječi ni za drugog tehnološkog giganta – Facebook.

– Facebook je mašina za digitalni nadzor ljudi. U Irskoj je jedan čovjek zatražio od Facebooka sve materijale koje ta društvena mreža ima o njemu i dobio je dvije hiljade stranica! Pa, toliko o običnim građanima nisu imale ni sovjetske tajne službe. Digitalna tehnologija omogućava nadzor ljudi o kakvom je Staljin mogao samo sanjati. Facebook će američkoj vladi dati sve podatke koje ima o nekoj osobi zahvaljujući zakonu licemjerno nazvanom Patriot Act. Ukratko, Facebook nije vaš prijatelj! – odsječan je Stallman i ističe da su ljudska prava i slobode međusobno povezani.

– Danas se većina stvari obavlja pomoću kompjutera i Interneta. Ako izgubimo slobodu u tome, onda ćemo i u svemu ostalom – navodi Stallman dodajući da danas “živimo u svijetu u kojem vlade suzbijaju narodne pobune i rade u korist bankara”. Kako kaže, u Evropi je Mađarska otišla najdalje u tome.

Stoga podržava djelovanje pokreta Anonymous jer ih smatra internetskim policajcima uličnog protesta. Zamjera im samo to što su nekoliko puta objavili nečiju privatnu komunikaciju.

– Međutim, oni objavljuju i tajne dokumente vlada što je dobra stvar. Oni se zapravo bave virtuelnim ekvivalentom uličnih protesta, što ljudima može biti iritantno jednako kao i kada štrajkuju vozači autobusa, pa gradski prevoz ne funkciniše. Ali, tada se uvijek moramo zapitati – zbog čega vozači štrajkuju? – objašnjava Stallman.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz