General Diković: Evo, i Srbija se naoružava!

Popularno na sajtu

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković, najavio je modernizaciju srbijanskih oružanih snaga, uključujući nabavku dva višenamjenska helikoptera, haubicâ “Nora”, oklopnog vozila “Lazar”, te istakao da je vojska kojoj je na čelu spremna reagirati na bilo kakvu terorističku prijetnju.

“Pravo je svake zemlje da se naoružava u skladu sa svojim procenama i ciljevima, pa evo – i mi se naoružavamo”, rekao je on za Radio-televiziju Srbije.

Diković je kazao da će, zbog restriktivnog budžeta, prioritet imati modernizacija postojećeg naoružanja i kupovina od domaćih firmi, dok će tek na kraju uslijediti kupovina na svjetskom tržištu.

Modernizacija naoružanja

Podsjetivši kako je Vojska Srbije na sedmom mjestu u Evropi po broju ljudi angažiranih u multinacionalnim operacijama, Diković tvrdi kako je ta vojska “spremna da reaguje na sve rizike i pretnje po bezbednost Srbije i njenih građana”.

Govoreći o vojnom budžetu, general je rekao da njime nije zadovoljan, ali i da je on realan, jer predstavlja “ono što je moglo da se obezbedi za vojsku”.

Podsjetio je i kako je Vlada Srbije prošle godine obezbjedila sredstva za kupovinu dva višenamjenska helikoptera te se njihova isporuka očekuje u prvoj polovini 2016. godine.

Tokom ove i naredne godine Vojska Srbije će, kako je rekao, izvršiti i završiti modernizaciju sistema protivvazdušne odbrane “Kub”, modernizaciju stanica za vođenje raketa za raketne sisteme, samohodne haubice “Nora” kalibra 122 milimetara, kao i artiljerijske municije i raketa većeg kalibra.

“Ističem opremanje višenamenskim oklopnim vozilom ‘Lazar’, raketnim sistemom ‘Morava’ i ovih dana uvodimo na verifikaciona ispitivanja top haubicu ‘Nora’ kalibra 155 milimetara. Uvođenje u naoružanje školskog aviona ‘Lasta’ očekuje se u ovoj godini”, kazao je Diković.

Osvrćući se na učestale najave naoružavanja Oružanih snaga Republike Hrvatske, Diković je istakao da je pravo svake zemlje da oprema svoje oružane snage, u skladu sa svojim procjenama i ciljevima.

‘Srbija nije opasnost nikome’

“Evo, i mi se naoružavamo. I mi razvijamo sredstva i sisteme, isto tako velikog dometa. Eto, neko može reći da se Srbija naoružava da bi ugrozila bezbednost neke zemlje u regionu, a to u stvari nije tako. Srbija danas nije opasnost za bilo koju zemlju i ja tako tumačim naoružavanje Republike Hrvatske”, rekao je prvi čovjek Vojske Srbije.

Diković je, međutim, ukazao da Srbija mora razvijati sisteme koji mogu izvršiti udar na tuđu teritoriju, jer bi ugrožavanje bezbjednosti i potencijalna agresija na Srbiju krenuli iz neke od zemalja u okruženju.

“Nadamo se da se to neće dogoditi, ali vojničko razmišljanje mora biti i mora nas voditi ka tome da u zaštiti integriteta imamo snage i sposobnosti da uzvratimo udar na teritoriju zemlje agresora”, rekao je general Diković.

Tvrdi kako vojska prati situaciju u svijetu, posebno na Bliskom istoku, te je spremna reagirati na bilo kakvu terorističku prijetnju, ali i da treba više pažnje obratiti na korijene terorizma.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz