I danas sukob izraelskih snaga i Palestinaca u Al-Aksi

Popularno na sajtu

Izraelski policajci su upali u kompleks džamije i sukobili se sa Palestincima koji su se zabarikadirali unutra.

Drugi dan zaredom izbili su sukobi u kompleksu Al-Akse, nakon što su pripadnici izraelskih snaga sigurnosti upali u džamiju i sukobili se sa palestinskim vjernicima.

Svjedoci na terenu u okupiranom Jerusalemu su kazali Al Jazeeri da je izraelska policija ušla u džamiju u ponedjeljak malo prije sedam sati ujutro po lokanom vremenu te koristila šok bombe.

Izvori su kazali Al Jazeeri da su policajci u kompleks ušli kroz kapiju Bab al-Maghariba.

Prema izvještajima, oni su se sukobili sa vjernicima, koji su se zabarikadirali unutar džamije.

Novinar Al Jazeere Imtiaz Tyab javlja iz Jerusalema da su se sukobi nastavili, da je “visoka” napetost u vrijeme kada se izrazito desno orijentirane jevrejske grupe pripremaju da uđu u kompleks džamije.

On je rekao da je viđeno nekoliko izraelskih vojnika na krovu džamije.

Tyab je citirao svjedoke koji su kazali da je policija ispalila šok bombe kroz prozore na mali broj vjernika, te da su koristili metalne barikade kako bi se zaštitili prilikom prilaska glavnoj kapiji džamije.

Sa druge strane, vjernici su bacali kamenice i petarde na policiju, naveli su svjedoci.

“Sukobi su relativno manjeg obima, ali se i dalje nastavljaju”, javio je novinar Al Jazeere.

Novo nasilje je izbilo tokom jevrejskog praznika Sukkota, koji je počeo u nedjelju navečer. Mnogi Jevreji posjećuju Jerusalem tokom sedam dana dugog praznika.

Kršenje sporazuma

Prema 50-godišnjem sporazumu, Jevrejima i narodima drugih vjerskih uvjerenja je dozvoljeno da uđu u kompleks između 7:30 i 11:30 sati po lokalnom vremenu, ali im nije dozvoljeno da se tamo mole.

Palestinski vjernici sa druge strane tvrde da ih Jevreji krajnje desnice provociraju tako što se tamo mole, čime krše sporazum.

Napetost na tom svetom mjestu porasla je u posljednjih nekoliko sedmica od proslave jevrejske Nove godine.

Al-Aksa je treća po značaju u islamu, a mjesto na kome se nalazi je najsvetije za Jevreje i oni ga nazivaju ‘Brdo hrama’.

Muslimani su alarmirani sve češćim posjetama Jevreja Brdu hrama i strahuju da bi propisi, koji se na njega odnose, mogli da se izmjene.

Ograničenja za muslimanske vjernike koji ulaze na Brdo hrama ukinuta su u nedjelju, odnosno dozvoljeno je i mladim Palestincima da se tamo mole, dok je za Jevreje ulaz zabranjen.

Izvor: Al Jazeera

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz