Afganistan: Talibani osvojili glavni grad provincije Kunduz (foto i video)

Popularno na sajtu

Talibani su ušli u Kunduz, glavni grad istoimene afganistanske provincije na sjeveru zemlje, javljaju danas mnogobrojni mediji.

Talibani, koji su ušli u afganistanski grad Kunduz su okačili svoju bijelu zastavu na centralnom trgu tog grada, kazali su svjedoci i sigurnosni zvaničnici, prenose agencije.

Stotine talibanskih boraca pokrenule su novu ofanzivu na Kunduz u Afganistanu te ušle u ovaj grad na sjeveru zemlje iz tri različita pravca, rekli su izvori za Al Jazeeru.

Kunduz je pod blokadom od ponedjeljka dok se marionetske afganistanske snage pokušavaju boriti sa talibanima, izvještava iz Kabula Abdullah Shahood.

Reporter Al Jazeere javlja i da su ceste prema gradu blokirane te da su talibani opkolili neke policijske stanice u Kunduzu.

Postoje izvještaji da je zgrada Vijeća provincije Kunduz opkoljena.

Zvanični sajt talibana objavio da je Kunduz osvojen

Na zvaničnom sajtu Islamskog Emirata Afganistana – shahamat.info objavljena je poruka vođe talibana Mulla Mensura koji muslimanima Afganistana čestita osvajanje Kunduza, koji je također prvi provincijski glavni grad koji je osvojen nakon američke invazije.

Talibanski borci pretražuju kuće

Moein Marastial, bivši parlamentarac iz Kunduza, rekao je za Al Jazeeru da je univerzitet također pod kontrolom talibana (ovo je vijest prije kompletnog oslobađanja grada, op.PV).

Dodao je i da su talibani dobili podršku stanovnika, koji su bili nezadovoljni zbog korupcije lokalne vlade, što se može vidjeti na video snimku ispod.

 

Dodatne vladine snage angažirane su na tom području, ali nisu uspjele ući u grad, rečeno je Al Jazeeri iz Vlade.

Bez saveznika iz NATO-a

Ovo je drugi napad ove godine u kojem su talibani zaprijetili da će preuzeti Kunduz, koji je glavni grad istoimene provincije.

U ovoj provinciji česti su sukobi, a tri distrikta su pod kontrolom talibana.

Pad Kunduza bio bi težak udarac za predsjednika Ashrafa Ghanija koji je nakon što je izabran 2014. obećao vratiti mir u zemlju, u kojoj 30 godina bijesne sukobi, prenose agencije.

Zadatak mu je tim teži što su afganistanske snage prvi put same na prvoj liniji odbrane od talibana otkako su saveznici iz NATO-a završili borbenu misiju u zemlji u decembru 2014.

Bez obzira na težak unutrašnji sukob koji je nastao smrću njihova vođe mule Omara, talibani i dalje redovno izvode atentate i sukobljavaju se s vojskom i policijom u cijeloj zemlji.

Prema aktivistima upućenim u dešavanja u Afganistanu, Kunduz je bio među prvim provincijama u kojima su talibani izdani krajem 2001. godine u američkom ratu protiv talibana. 

Ironično, Kunduz je prvi glavni grad neke Afganistanske provincije koji je nakon 2001. godine pao u ruke talibana.

U prilogu su fotografije koje su postavili aktivisti a koje prikazuju talibanske borce u Kunduzu.

 

(Shahamat / Al Džezira / aktivisti / Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz