Idlib i tampon zona: O čemu će se složiti Putin i Erdogan?

Sastanak između dva čelnika je obilovao važnim pitanjima: o pokrajini Idlib, američkom povlačenju sa sjevera Sirije i uspostavljanju tampon zone.

Popularno na sajtu

Nakon godine sa rekordnim brojem sastanaka, predsjednici Rusije i Turske obavili su u Moskvi važne razgovore o Siriji, što je bio prvi sastanak dvojice čelnika u 2019. i nakon američke odluke da pouče svoje trupe iz Sirije.

Kao što se i očekivalo, sastanak je obilovao važnim pitanjima: o pokrajini Idlib, američkom povlačenju sa sjevera Sirije i uspostavljanju tampon zone. Turska ostaje pri zacrtanim ciljevima na sjeveru Sirije, stoga se postavlja pitanje o mogućim scenarijima za njihovo ostvarenje? Može li Idlib biti kompenzacija za tampon zonu?

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom, nakon sastanka u Moskvi, ”da nema problema s Rusijom po pitanju sigurne zone na sjeveru Sirije”.

Erdogan je rekao da je s Putinom razgovarao o razvoju događaja na terenu u pokrajini Idlib, ukazujući na postojanje čvrste saradnje između Turske i Rusije u tom pogledu. ”Nastavit će se naša zajednička borba protiv terorističkih organizacija u Idlibu”, rekao je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je izjavio kako se njegova država slaže s Turskom vezano za borbu protiv svih terorističkih organizacija u Siriji, naglašavajući potrebu postizanja trajnog rješenja krize političkim i diplomatskim metodama, istakavši da je sa svojim turskim kolegom razgovarao o načinima postizanja stabilnosti u Idlibu.

Idlib i tampon zona

Imajući u vidu da konferencije za novinare ne govore mnogo o onome što se dešavalo iza zatvorenih vrata, niti pružaju objašnjenja za ono što se krije iza izjava, Al Jazeera je razgovarala sa Hamzom Tekinom, turskim novinarom koji je blizak vladi. Prema njegovim riječima, ”između Erdogana i Putina je postignut dogovor o potvrđivanju sporazuma o Idlibu, bez da Turska odustane od pokrajine ili nekih njenih dijelova u korist sirijskog režima, u zamjenu za to da Rusija zatvori oči pred tampon zonom”. Pojasnio je da su se Erdogan i Putin u osnovi dogovorili o svemu što se tiče sigurne zone, odvojeno od situacije u Idlibu.  Tekin naglašava da je posjeta predsjednika Erdogana Moskvi bila uspješna na svim nivoima kada su u pitanju bilateralni odnosi Rusije i Turske, kao i pitanje Sirije koje je od posebnog značaja.

Na pitanje šta znače ruske izjave o ”potrebi da snage sirijskog režima uđu na područja na sjeveru Sirije”, Tekin je odgovorio ”da su to samo medijski spinovi kojim se hrane apetiti sirijskog režima, i ništa drugo. Turska ne prihvata nikakve snage na sjeveru Sirije sa kojima tamošnje sirijsko stanovništvo nije zadovoljno”, a među tim snagama su i kurdske Jedinice narodne zaštite (YPG).

Snažni zamah

Ovaj turski novinar ističe da će se rusko-turska koordinacija u pogledu Sirije nastaviti sa snažnim zamahom, te da će Turska i dalje pregovarati sa svim značajnim akterima kako bi se ostvarili interesi sirijskog naroda, kao i turski nacionalni interesi.

U ovom kontekstu, bivši ruski diplomata Vyacheslav Matuzov izjavio je za turski kanal TRT da Rusija razumije sigurnosne potrebe Turske na sjeveru Sirije te da se protivi bilo kakvom separatističkom entitetu koji bi mogle formirati oružane organizacije. ”Moskva ne želi da dođe do jačanja organizacija koje se nalaze istočno od Eufrata nakon američkog povlačenja”, istakao je.

S druge strane, sigurna zona nije u interesu Moskve gledano dugoročno, jer se tako jača prisustvo opozicije i ograničavaju šanse da sirijski režim proširi kontrolu. Ruski diplomata je rekao kako se u Damasku trenutno vode pregovori između YPG-a i sirijskog režima o postizanju mira, što znači priliku za povratak snaga sirijskog režima na teritorije koje kontrolira ova kurdska organizacija kako bi se preduhitrila realizacija uspostave sigurne zone.

I pored toga, Matuzov smatra da je Erdoganova posjeta bila uspješna i da će dva predsjednika biti u stanju da prevaziđu sva kasnija neslaganja.

Scenariji

S druge strane, Ammar al-Qahf, direktor Centra Omran za strateške studije, odbacuje mogućnost da sporazum o Idlibu bude zamjena za tampon zonu na sjeveru Sirije trenutno, što objašnjava time da postoji veliki broj aktera i sabotera na tom području. Obje regije se suočavaju sa brojnim ispitima koji su vezani za različite aktere a da se uradi bilo šta po tom pitanju potrebno je postići dogovor između tri strane: Amerike, Turske i Rusije. Trenutno nema jasnih naznaka takvog dogovora, imajući u vidu da Amerika povlači svoje trupe i uopće ne pokazuje interes za oblast zapadno od rijeke.

”Scenarij u kojem bi Idlib bio vraćen sirijskom režimu prepun je prepreka, a Turska je samo jedna od njih”, kazao je Al-Qahf. Ako je vraćanje grada režimu jedna od raspoloživih vojnih opcija, onda će stvari biti krajnje komplikovane zbog mogućnosti da dođe do intenziviranja ruskih vojnih operacija i aktiviranja iranskih milicija, koje bi se mogle vratiti i preuzeti ulogu kopnene podrške, pored velikog talasa raseljavanja.

Al-Qahf postavlja pitanje: ”Šta je sa više od pet hiljada stranih boraca koji se ne mogu vratiti u svoje zemlje jer ih tamo ne žele primiti? Smatraju li Rusi da su režimske snage sposobne da ih kontroliraju kako ne bi bili upotrjebljeni u operacijama iznuđivanja koje bi ponovo narušile regionalnu sigurnost?”

Postizanje dogovora

Što se tiče scenarija postizanja dogovora da se provede dio koji se tiče puteva i prijelaza, Al-Qahf smatra da je on ostvariv, s tim da je njegova realizacija povezana s djelovanjem takozvane ”Vlade spasa” i Hayat Tahrir al-Shama koji u potpunosti kontrolira to područje.

Kada je u pitanju plan za tampon zonu na sjeveru Sirije, direktor centra Omran kaže da je ”američka saglasnost garant kako ne bi došlo do opstrukcija u njegovoj provedbi”. Ističe da će Turska tražiti odobrenje Moskve kako bi podržala i dala legitimitet ovom planu, a ne da bude njegov garant.

Al-Qahf smatra kako je najbolji scenarij za ostvarivanje turskih ciljeva na sjeveru Sirije taj da bude ”postignut sigurnosni dogovor sa SAD-om i politički konsenzus s Rusima, kao i nametanje administrativnog plana za region koji će i dokinuti dominaciju Stranke demokratske unije (PYD) i njene sigurnosne i vojne aktivnosti. U tom smislu, potrebno je redefinirati forme vladavine na administrativnom i sigurnosnom nivou, te osigurati veću ulogu Nacionalnoj vojsci i sirijskim Pešmergama.” Pojašnjava da će se ovaj scenarij sprovoditi korak po korak, pa kada se završi plan za Manbij, onda će to biti most za šire dogovore.

Izvor: Al Jazeera

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

%d bloggers like this: