Da li je na pomolu oružani sukob: Iran zaprijetio Izraelu ‘čvrstom i odgovarajućom’ akcijom

'Ako se nastave izraelske akcije u Siriji, aktivirat ćemo neke proračunate mjere', poručio je sekretar iranskog Nacionalnog vijeća za sigurnost Ali Samhani.

Popularno na sajtu

Iran je upozorio Izrael na “čvrst i odgovarajući” odgovor ako nastavi napadati ciljeve u Siriji, gdje Teheran podržava sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i njegove trupe u gotovo osmogodišnjem sukobu protiv pobunjenika i pripadnika oružanih grupa.

Tokom susreta sa sirijskim ministrom vanjskih poslova Walidom Muallemom sekretar iranskog Nacionalnog vijeća za sigurnost Ali Samhani izjavio je da izraelski napadi krše teritorijalni integritet Sirije i da su “neprihvatljivi”, prenio je Reuters.

“Ako se ove akcije nastave, aktivirat ćemo neke proračunate mjere kao sredstvo odvraćanja i kao čvrst i adekvatan odgovor, da budu lekcija kriminalcima i lažnim vladarima Izraela”, rekao je Samhani, prenijela je agencija Fars.

Izraelski zračni napadi na iranske snage u Siriji izazivaju zabrinutost da bi se mogao dogoditi otvoren sukob.

Netanyahu: Naš stvarni neprijatelj je Iran

U prošlosedmičnim napadima na Damask ubijeno je više desetaka iranskih vojnika i šiitskih boraca koji podržavaju sirijsku vladu.

Iranski analitičari tvrde da su ti smrtonosni napadi opasna eskalacija napetosti.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u januaru je izjavio da je Iran stvarni neprijatelj njegove zemlje.

Rekao je da Iran ima za cilj “nuklearnim naoružanjem uništiti Izrael” te dodao da je njegova zemlja odlučna spriječiti Iran u toj namjeri.

“Odlučni smo se izboriti sa svim ovim problemima. U Siriji napadamo položaje iranske vojske i samo mi pružamo otpor iranskoj vojsci. Naš stvarni neprijatelj zapravo je Iran”, rekao je Netanyahu.

Ipak, mnogi analitičari ne vjeruju da bi do sukoba između Irana i Izraela moglo doći u bliskoj budućnosti s obzirom da bi takav sukob išao u korist muslimana na Bliskom istoku, u prvom redu Palestine i Sirije, jer bi ovim sukobom oslabio i Iran i Izrael, obje države sa historijskom mržnjom prema muslimanima i dugačkom listom zločina i genocida nad muslimanima Bliskog istoka.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz