Jedan od izazova u oslobođenju Kudsa (Jerusalema) su šijje

Popularno na sajtu


Među mnogim izazovima u oslobođenju Palestine je zloupotreba samog palestinskog pitanja i zamućivanje činjenica od strane šiitskih grupa, posebno Irana.

Ovo je izneseno u intervjuu kojeg je uradio web portal hidayatullah.com sa Omarom Kesmanom, potpredsjednikom humanitarne organizacije IHH Turske, inicijatora Freedom Flotilla misije legendarnog broda Mavi Marmara.

Omar nije eksplicitno spominjao šijje kada je bio njegov red da govori u 3. sesiji Internacionalne konferencije o oslobađenju Kudsa i Palestine, koju je organizovala Radna grupa Aksa u Bandungu (4. jula 2012), kako je objavljeno na hidayatullah.com. Ali, on je direktno govorio o ulozi Irana koji snadbijeva oružijem i ljudstvom Bašara Asada da se ubijaju nevini ljudi Sirije, koji žele da sruše režim šija nusairija (šijja alevija).

Omar kaže da je ovo važno da se zna kod muslimana, jer Iran često entuzijastičkom galamom prijeti da će napasti “Izrael” i osloboditi Palestinu, ali do sada, ni jedan metak od strane Irana nije ispaljen na “Izrael”, niti bilo koju zemlju Zapada koja podržava “Izrael”.

“U historiji šijja, oni se nikada nisu borili protiv kufra (nevjernika). Oni su se zapravo uvijek borili protiv svojih susjednih muslimanskih zemalja”, kaže Omar koji je diplomirao na univerzitetu El-Azhar u Kairu.

Omar je bio u Siriji pet puta od početka revolucije i tamo je svjedočio jasnoj intervenciji Irana i libanskog Hezbollaha.

On kaže da je, što se tiče oružija, Iran već priznao da snadbijeva oružijem snage koje podupiru Asada.

U mjestima u Siriji u kojima se zadržao, kao što su Idlib, Homs, Omer je sreo ljude koji ne govore arapski jezik, a Sirijci su narod koji govori arapski. “Oni šire nered”, kaže Omar.

Izvor: arrahmah.com / prisonerofjoy.blogspot.com

Prijevod: Put vjernika

Tagovi: {tortags,3870,1}

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz