Indija poslala još 125.000 pripadnika snaga sigurnosti u Kašmir

New Delhi je angažirao dodatne trupe u Kašmiru, u kojem se trenutno nalazi oko pola miliona pripadnika indijskih snaga sigurnosti.

Objavljeno / ažurirano:

Vlasti Indije angažirale su dodatnih 125.000 pripadnika paralimitarnih snaga u kriznoj regiji Jammu i Kašmira.

Pozivajući se na neimenovani vojni izvor, portal The News javlja da je Indija angažirala dodatne trupe u Džammu i Kašmiru, u kojem je trenutačno angažirano oko pola milijuna pripadnika indijskih snaga sigurnosti, prenosi Anadolija.

Uporedno s tim, iako su vlasti Indije priopćile kako je otvoreno više od 200 škola u kašmirskom glavnom gradu Srinagaru, učionice u tim školama su i dalje prazne.

Roditelji odbijaju slati djecu u škole sve dok traje komunikacijska blokada u gradu, odnosno sve dok traje prekid rada telefona i interneta.

“Zar da riskiramo živote djece? Bolje im je u kući”, poručio je jedan od mještana Gulzar Ahmed, koji je kazao da je veliki broj djece ranjen ili privođen tijekom proteklih dana u Kašmiru.

Vlasti Bangladeša su, nakon sastanka s indijskim delegacijom, priopćile da je ukidanje specijalnog statusa o autonomiji Jammu i Kashmira unutarnje pitanje Indije.

Zabranjeni okupljanja i internet

Indijske vlasti nastavljaju s kršenjem prava muslimana u regiji Jammu i Kasmir.

U glavnom gradu Srinagaru muslimanima je dozvoljeno da Bajram-namaz prošlog utorka klanjaju samo u manjim džamijama, dok su svako veće javno okupljanje i pristup internetu zabranjeni.

Početkom mjeseca indijske vlasti su ukinule Članak 370. indijskog Ustava, koji je davao specijalni status regiji Jammu i Kašmir.

Kriza u Kashmiru datira još iz 1947. godine, kada je Velika Britanija napustila to područje bez rješavanja statusa regije.

Muslimani čine 90 posto populacije Kašmira, koji su po, povlačenju Britanaca, tražili da se ta regija pripoji Pakistanu.

Tadašnji knez ipak je odlučio da Kašmir pripoji Indiji.

Pakistan i Indija su tako 1947. godine ušli u prvi rat za Kašmir.

Tri rata za Kašmir

Istim povodom dvije zemlje su ratovale ponovo 1965. i 1999. godine.

Indija kontrolira približno 45 posto Kašmira, Pakistan blizu 35 posto, a Kina 20 posto.

Indijski dio je nazvan Jammu i Kašmir i danas je jedina dominantno muslimanska pokrajina u Indiji.

Pakistan je dijelu Kašmira koji je pod njegovom kontrolom dao status dva autonomna teritorija, nazvana Azad Kašmir (Slobodni Kašmir) i Gilgit-Baltistan.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda nizom rezolucija predviđa da se status Kašmira riješi voljom tamošnjeg naroda i da se ta regija demilitarizira.

Takav scenarij zagovara i Pakistan, ali ne i Indija.

Izvor: Agencije

Novo na sajtu

cilj i smisao vježbanja

Cilj i smisao treniranja borilačkih vještina, trčanja i sportskih vježbi

Krajnji cilj i smisao svih spomenutih vještina (trčanje, borilačke vještine, sportske vježbe, op. PV), poznatih u početku islama pod zajedničkim imenom el-furusijja (viteštvo), bio...

Iskušenja srca

grijesi ogranicavaju um

Grijesi su uzrok ograničenja uma

Preporučeni sadržaj

Zajednička tursko-američka patrola u sigurnoj zoni u Siriji

Sirija: Danas počela združena tursko-američka patrola u “sigurnoj zoni”

Kako javljaju sirijski aktivisti prilažući video snimke i fotografije, danas je započela prva kopnena patrola turskih i američkih snaga unutar planirane sigurne zone na...

Islamske teme