Grijesi protiv čovjeka okreću razna stvorenja

Popularno na sajtu

Čovjek zbog grijeha postaje lahak plijen raznim stvorenjima. Na njega se obrušavaju šejtani sa nesrećama, zabludama, sumnjama, zastrašivanjima, prevarama, odvraćaju ga od zikra, tako da on pada u opasnost zaborava. Šejtani će ga napadati sve dok ga ne odvedu na stranputicu, napadat će ga i ljudski šejtani i nanositi mu štetu i javno i tajno. Okrenut će mu ledja i njegova supruga, sluge, djeca, komšije, čak i nerazumne životinje.

Jedan od selefa je rekao: “Doista kad počinim grijeh, prepoznam ga u postupcima moje žene i ponašanju jahalice.”

I čuvari reda i mira će se ustremiti na njega kažnjavajući ga onako kako zaslužuje. I vlastita duša mu se protivi tako sto mu otežava stvari. Kada joj poželi nešto dobro ona ga ne sluša i ne pokorava mu se. Naprotiv, vodi ga u propast htio to ili ne htio. Jer, pokornost je Allahova tvrdjava čiji su stanovnici sigurni. Kada je napusti, postaje lahak plijen razbojnicima i drugim nesrećama, koje ga spopadaju u onoj mjeri u kojoj je utonuo u grijehe.

Nikako se neće moći osloboditiod tih neprilika. Jer zikr (spominjanje Allaha Uzvišenog), pokornost, sadaka, upućivanje neznalice, podsticanje na dobro i odvraćanje od zla predstavljaju odbrambeni zid oko čovjeka, nalik na imunitet k13oji ga štiti od bolesti. Kad se izgubi snaga, bolest se razbuktava i dolazi do najgorih posljedica.

Čovjek mora imati neku zaštitu od nevolja. Jer, sile dobra i sile zla se bore i pobjedu odnosi snažniji. Što je korpus dobrih dijela snažniji, to je odbrana jača i efikasnija. Jer, Allah Uzvišeni štiti one koji vjeruju. Iman se sastoji od riječi i dijela tako da od njegove jačine zavisi efikasnost odbrane, neka nam je Allah Uzvišeni na pomoći.

Iz knjige „Bolest i lijek“
Autor: Ibnul Kajjim el-Dževzijje

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz