Izraelski vojnik diže u zrak zgradu u Gazi kao poklon svojoj kćerki

Popularno na sajtu

Na društvenim mrežama kruže video snimci izraelskog rata u Pojasu Gaze, koji sadrže izraelske provokacije Palestinaca, od kojih je najistaknutija poruka vojnika koji svojoj kćerki – povodom njenog drugog rođendana – poklanja miniranje zgrade u Gazi – , čin koji su korisnici društvenih mreža okarakterisali kao odraz mentalnog poremećaja okupacionih vojnika.

Na video snimku – objavljenom na internetu i u više medija – vidi se kako izraelski oficir govori: “Svojoj kćerki, povodom njenog drugog rođendana, poklanjam ovo miniranje. Nedostaješ mi… i bićeš ponosna.” Tada počinje odbrojavanje do trenutka eksplozije.

Onda se vidi kako višespratna stambena zgrada u Pojasu Gaze biva izložena masivnoj eksploziji.

Pioniri društvenih mreža također su dijelili druge snimke izraelskih provokacija, uključujući i video snimak izraelskog vojnika po imenu Matin Cohen – koji je objavio na svom TikTok nalogu – kako svira gitaru iznad ruševina kuće u Gazi. Kada su ga mnogi upitali ko je vlasnik gitare i odakle mu ista pošto je u ratnoj zoni, obrisao je snimak.

Krađa svega u Gazi

Tviteraši i komentatori na društvenim mrežama kritikovali su ovakve postupke, a epizoda (26.11.2023.) emisije “Šabakat” rasvjetljava neke od njih, jer takvi postupci vojnika odraz su etike i brutalnosti Izraelaca.

Lamees je opisala postupke izraelskog oficira kao “šokantan nivo mentalne bolesti koju su pokazali izraelski vojnici. Ne postoji zdrav čovjek koji bi svojoj djevojčici poklonio bombardovanje? Šta je tu tako radosno?”

Fatima drži da “količina hvalisanja ukazuje na veliki kompleks niže vrijednosti prisutan kod izraelskih vojnika. Skakanje, smijeh se i poskakivanje… kako bi na bilo koji način isprovocirali Palestince, ali – nažalost – to samo odražava njihovu brutalnost.”

Narges je tvitovala, rekavši: “Bombardovanje domova nedužnih civila kao poklon za dvogodišnju devojčicu!? Onda kažu da je otpor teroristički! Zar svijet ne vidi ove klipove? Njima sami sebe osuđuju.”

U svom komentaru, Samar je otišla u istom smjeru, rekavši: “Zaposjeli su svetost domova i uništili ih, kopali po uspomenama njihovih stanovnika i ukrali njihove snove. Žele da sve ukradu od stanovnika Gaze.”

Mnogi su komentarisali još jedan snimak izraelskog vojnika, koji sjedi u kući čiji su vlasnici raseljeni u Gazi, i predlaže da sa sobom ženi ponese sofu, govoreći: “Krađa svega iz Gaze”.

IZVOR: AL JAZEERA

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz