Kanađanin osuđen na doživotni zatvor za ubistvo 6 muslimana u džamiji, ali nije proglašen teroristom

Alexandre Bissonnette je 2017. godine iz vatrenog oružja ubio šest članova džamije u Quebec Cityju.

Popularno na sajtu

Kanađanin koji je 2017. godine iz vatrenog oružja ubio šest članova gradske džamije u Quebec Cityju, osuđen je u petak na doživotni zatvor, ali uz mogućnost da nakon 35 godina izađe na slobodu.

Alexandre Bissonnette, kojem je 29 godina, prošle godine je proglašen krivim po šest tačaka optužnice za ubistvo prvog stepena, te još šest za pokušaj ubistva, za jedan od rijetkih oružanih masovnih napada u Kanadi.

Sudija Francois Huot rekao je da je kazna doživotnog zatvora, uz opciju uslovnog izlaska za 35 do 42 godine, pravedna, te je odbacio poziv tužilaca da se u Kanadi uvedu strožije sankcije, pošto je smrtna kazna u državi ukinuta.

Bissonnettea je frankofoni Kanađanin i student poznat po ekstremno desničarskim stavovima.

Ranio 19 muškaraca

Nije optužen ni za jedno djelo vezano za terorizam uprkos brojnim osudama „terorističkog čina“ protiv muslimana, a takvu osudu izrekao je i kanadski premijer Justin Trudeau.

Osumnjičeni je uhapšen u svom automobilu na mostu pet kilometara od centra grada Quebeca nakon što je pozvao policiju i rekao da želi sarađivati s njihovim predstavnicima.

Više od 50 osoba nalazilo se u Islamskom kulturnom centru u Quebecu kada je počeo napad.

Osim šest ubijenih, ranjeno je 19 muškaraca.

Iako je očigledno da je ovo masovno ubistvo počinjeno iz ogromne mržnje i to u bogomolji, i uprkos činjenici da ima apsolutno sve elemente terorističkog akta, ipak, Bissonnette nije proglašen teroristom. Čini se da je ta etiketa isključivo rezervisana samo za muslimane.

Izvor: Al Jazeera

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz