Komanda Kavkaskog Emirata potvrdila pogibiju Doku Umarova

Popularno na sajtu

Komanda Kavkaskog Emirata zvanično je potvrdila šehadet (inša Allah) vođe Kavkaskog Emirata Doku Umarova, nakon što se u januaru na internetu pojavila vijest o njegovoj pogibiji.

Vijest o potvrdi pogibije je prenio internet portal “Kavkaz centar” koji važi za glasilo Kavkaskog Emirata.

Doku Ebu Usman (Doku Umarov, Dokku Umarov, Dokka Umarov) priključio se džihadu 1994. godine, da bi nakon 20 godina poginuo na tom putu.

Prema Kavkaz centru, Doku Umarov je samo jedanput bio prinuđen da napusti polja džihada i to je bilo početkom 2000. godine zbog ozbiljnih ozljeda. Nakon saniranja ozljeda, vratio se kući (tj. na Kavkaz) kako bi nastavio džihad.

Doku Umarov je izabran za predsjednika Čečenske Republike Ičkerije u 2006. godini nakon smrti čečenskog vođe Abdul-Halima Sadulajeva.

Godine 2007, Doka Ebu Usman je razvio banner tewhida (monoteizma) i proglasio Kavkaski Emirat, stoji u izvještaju Kavkaz centra povodom pogibije legendarnog vođe Kavkaskog Emirata.

Ova odluka je naišla na žestoku osudu i neprijateljstvo sekularista raznih vrsta, ali je jednoglasno podržana od strane kavkaskih mudžahida, kaže se u izvještaju i dodaje:

“Doku Umarov je džihadu dao 20 godina svog života. Ogroman radni kapacitet, mekoća i dosljednost pribavili su mu ljubav i poštovanje običnih mudžahida.”

Izvještaj završava riječima i citatom kur'anskog ajeta:

“Doka Ebu Usman se pridružio grupi istinskih monoteista koji su ispoštovali svoj ugovor sa Allahom do samog kraja. Ovo je grupa uspješnih, o kojoj Allah kaže:

‘Nikako ne smatraj mrtvima one koji su na Allahovu putu izginuli! Ne, oni su živi i u obilju su kod Gospodara svoga, radosni zbog onoga što im je Allah od dobrote Svoje dao i veseli zbog onih koji im se još nisu pridružili, za koje nikakva straha neće biti i koji ni za čim neće tugovati; radovaće se Allahovoj nagradi i milosti i tome što Allah neće dopustiti da propadne nagrada onima koji su bili vjernici’.” (Ali Imran, 169-171)

Za vođu Kavkaskog Emirata je nakon pogibije Doku Umarova proglašen Ali Ebu Muhammed, dosadašnji šerijatski kadija Kavkaskog Emirata, objavio je Kavkaz centar u zasebnom članku, prilažući video izjavu pomenutog.

(Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz