Šehidio Dokka Umarov, emir Kavkaskog Emirata?

Čečenski marionetski predsjednik Ramzan Kadirov jučer je napisao na svom profilu na socijalnoj mreži Instagram da je emir Kavkaskog Emirata Dokka Umarov poginuo.

Prema njegovim tvrdnjama, informacija o smrti Umarova došla je kada je presretnuta radio veza između mužahida koji su razgovorali o njegovoj zamjeni, međutim nije precizirao kada se razgovor desio.

Američki sajt Cbsnews tvrdi da je potvrda o njegovoj pogibiji došla u više poruka sa čečenskih džihadskih foruma – uključujući navodni audio snimak islamskog šerijatskog sudije Ebu Muhameda Alija Degestanija koji je povezan sa mudžahidima.

Sajt dodaje da poruke koje su postavljene na čečenskim blogovima ukazuju da je ubijen u operaciji ruskih specijalnih snaga, ali da niko od njih nije dao informacije o mjestu navodne pogibije.

Ruske službe sigurnosti koje su govorile za novinsku agenciju Interfax nisu mogle potvrditi pogibiju prvog emira Kavkaskog Emirata.

Također poznati australski daija Musa Cerantonio napisao je na svom Facebook profilu napisao je da je smrt Doke Umarova potvrđena, na spominjujući svoje izvore.

U dužem tekstu koji je napisao Cerantonio, on je čak i naveo njegovu moguću zamjenu, izvjesnog Aslan-Bek Vadalova kao novog emira Kavkaskog Emirata.

Priprema: Put vjernika

Zadnje objave

Islamske teme

Zapratite nas na Facebooku

5,528LikesLikes

1 komentar

  1. Esselamu alejkum ue rahmetullahi ue berekatahu

    Šehidio Dokka Umarov inshaAllah (tako se kaze) bilo bo najbolje, jer Samo Šehidio Dokka Umarov bez inshaAllah to znaci kao da ste sigurni za njegov Šehadet.
    A za njegov Šehadet samo Allah zna sigurno.
    Mi Mulimani molimo Allaha da je primio njega kao Šehida.

Komentiraj:

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime